Lani več porok in več razvez kot v 2020, epidemija tudi z vplivom na organizacijo porok

Lani je bilo pri nas sklenjenih 5361 zakonskih in 53 partnerskih zvez, kar je več kot leto prej, ko je bilo sklenjenih 4858 zakonskih in 45 partnerskih zvez, kažejo podatki MNZ. Lani je bilo v primerjavi z 2020 tudi več razvez, tako teh kot porok pa še vedno manj kot v predkoronskem 2019. Epidemija je posegla tudi na področje organizacije porok.

 

 

Lanske številke o sklenjenih zvezah še niso dosegle tistih pred epidemijo covida-19. V letu 2019 je bilo namreč pri nas sklenjenih 6472 zakonskih zvez in 61 partnerskih zvez, kažejo podatki, ki so jih za STA posredovali z ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

Podobno je pri razvezah. V letu 2021 je bilo v matični register vpisanih 2477 razvez zakonskih zvez in deset razvez partnerskih zvez. To je več kot v letu 2020 in manj kot v letu 2019. V letu 2020 je bilo namreč v matični register vpisanih 2060 razvez zakonskih zvez in tri razveze partnerskih zvez, v letu 2019 pa je bilo vpisanih 2732 razvez zakonskih zvez in 12 razvez partnerskih zvez.

V podatke o razvezah so vključene tudi razveze slovenskih državljanov v tujini. Zakon o matičnem registru namreč določa, da je matični register razvid osebnih stanj državljanov Republike Slovenije. To pomeni, da za slovenske državljane vpisujejo vse spremembe osebnega stanja, tudi razveze, ne glede na območje, kjer so nastale, so pojasnili na MNZ.

Epidemija covida-19 je predvsem z omejitvami druženja in nepredvidljivostjo dogajanja posegla na področje organizacije porok. Veliko mladoporočencev namreč ponavadi poroke načrtuje nekaj mesecev vnaprej, mnogi si na poročni dan želijo ob sebi tudi širšo družino in več prijateljev.

V času epidemije je bilo veliko porok manjših, v ožjih družinskih krogih, manj je bilo organizacij porok, saj so vse organizirali sami, je za STA povedala organizatorka porok in lastnica agencije Hedonist Renata Umek.

V agenciji so imeli v zadnjih dveh letih izjemno veliko preložitev ali odpovedi porok. Veliko tistih, ki bi se radi poročili, ne ve, na kateri datum bi prestavili datum poroke, saj si nekateri vseeno želijo večjih porok z veliko svati, je povedala.

Njena agencija je imela zaradi epidemije v zadnjih dveh letih zelo velik izpad prihodkov, saj so propadle tudi možnosti organizacij decembrskih in drugih dogodkov, je dodala Renata Umek. Za letos že imajo dogovorjenih nekaj porok in, kot pravi, vsi verjamejo, da jih bodo lahko izvedli tako, kot so si zastavili.

Poroke so se v času epidemije spremenile, predvsem z vidika načrtovanja, saj vsi čakajo na epidemiološko sliko v času načrtovane poroke. Možnosti sprememb zato upoštevajo že pri načrtovanju, pa je za STA dejala načrtovalka porok Karin Čemažar, ki poroke organizira po vsej Sloveniji.

Število porok, ki so jih načrtovali v njeni agenciji, se je v zadnjih dveh letih nekoliko zmanjšalo, ne pa drastično, je povedala. Letno organizirajo od 40 do 50 porok. Lani se je še čutil pritisk na spomladanske in jesenske poroke, za letos pa za zdaj ugotavlja, da glede načrtovanja porok večjih bojazni med mladoporočenci glede izvedbe ni.

Trenutno je po njenih besedah veliko povpraševanja po porokah z do 50 svati, še vedno pa so tudi povpraševanja za večje poroke z od 100 do 150 svati. Še vedno k nam na poroke prihajajo tudi tujci, ki jih sicer v letu 2020 ni bilo.

Na Ljubljanskem gradu ugotavljajo, da se je število porok v zadnjih dveh letih skorajda prepolovilo. Ker je bilo potrebno upoštevati številne ukrepe, se je predvsem zmanjšala zmogljivost dvoran in je bilo dovoljeno število prisotnih na obredih manjše.

Ne glede na to so se pari odločali za izvedbo porok, nekaj pa je bilo tudi prestavitev na letošnje leto, predvsem tistih, ki si želijo večjega števila svatov in ki imajo goste, vezane na tujino, je za STA povedala Janja Rozman z Ljubljanskega gradu. V epidemiji se je zmanjšalo tudi povpraševanje po organizaciji poročnega slavja v okviru gradu.

Potem ko je Ljubljanski grad od novega leta znova uradni prostor Upravne enote Ljubljana in je zato sklenitev zakonske zveze tam v času uradnih ur brezplačna, se na gradu nadejajo, da se bo število porok pri njih spet povečalo, upajo tudi na sprostitev epidemioloških ukrepov.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button