Lani osemodstotna rast prometa na slovenskih cestah

Na slovenskem cestnem omrežju so domača in tuja motorna vozila lani opravila 20,5 milijarde voznih kilometrov. To je osem odstotkov več kot v letu 2021, ki ga je še zaznamovala epidemija covida-19. Na avtocestah in hitrih cestah se je obseg prometa povečal za 12 odstotkov, na drugih javnih cestah pa za pet odstotkov.

Z osebnimi avtomobili je bilo lani po slovenskih cestah prevoženih devet odstotkov več voznih kilometrov kot leto prej, z avtobusi in minibusi 15 odstotkov več, s tovornimi vozili pa tri odstotke več. Po drugi strani je promet z mopedi in motorji upadel za tri odstotke, so izračunali na Statističnem uradu RS.

Osebni avtomobili, domači in tuji, so lani na slovenskem cestnem omrežju opravili 16,8 milijarde voznih kilometrov oz. 82 odstotkov vseh. Skoraj osem milijard voznih kilometrov so prevozili po avtocestah in hitrih cestah, 12,5 milijarde pa po drugih javnih cestah.

Samo domača cestna motorna vozila so lani po Sloveniji opravila 18,3 milijarde voznih kilometrov, kar je 85 odstotkov celotnega obsega prometa. Pri osebnih avtomobilih je bil ta delež višji (95 odstotkov), pri tovornih vozilih pa nižji (50 odstotkov), in sicer zaradi težkih tovornih vozil, saj so ta opravila po Sloveniji le 18 odstotkov vseh voznih kilometrov.

Domača cestna motorna vozila pa so tako po Sloveniji kot tujini prevozila 21,5 milijarde kilometrov, kar je sedem odstotkov več kot v letu 2021. To je približno tolikšna razdalja, kot če bi 536-tisočkrat obkrožili Zemljo po ekvatorju, so izračunali statistiki. Osebni avtomobili so opravili 77 odstotkov teh poti, preostanek pa tovorna.

Pri tem so osebni avtomobili povečali obseg prevoženih kilometrov za devet odstotkov, medtem ko je promet tovornih vozil ostal na približno enaki letni ravni.

Source
STA
Back to top button