Ladja Borkum priplula v Koper (dopolnjeno)

Ladja Borkum, na kateri naj bi bilo po trditvah nekaterih propalestinskih organizacij tudi orožje za Izrael, je davi priplula v Luko Koper. Protestniki so sicer zahtevali, naj se ji to prepreči, Levica pa je od oblasti želela, da preverijo, kaj je dejansko na krovu.

Da ladja prevaža orožje za Izrael, so maja zatrdile španske propalestinske organizacije, po navedbah katerih naj bi šlo za 20 ton raketnih motorjev, 12,5 ton raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kg eksplozivnih materialov in 740 kg topovskih izstrelkov.

Ladja je zaradi pozivov k preiskavi ladje sredi maja že spremenila pot in se denimo ni ustavila v španski Cartageni. Nato se je usmerila proti Luki Koper, kamor je danes glede na podatke na spletni strani vesselfinder.com tudi vplula.

Pred tem so se sicer zvrstili pozivi protestnikov, med njimi Gibanja za pravice Palestincev, naj Slovenija to prepreči. A ministrstvo za infrastrukturo je že v ponedeljek javilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati.

Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko, kar je pred dnevi zatrdila tudi španska vlada.

V Levici so kljub temu v torek na vlado naslovili pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

V torek je v Kopru potekal protestni shod proti vplutju ladje, na katerem se je zbralo nekaj deset ljudi.

Na Upravi RS za pomorstvo so danes nikalno odgovorili na vprašanje, ali so glede ladje Borkum ravnali drugače kot običajno. “Uprava Republike Slovenije za pomorstvo ne sprejema in ne more sprejemati ukrepov, ki ob vplutju ladij v pristanišče ne bi bili običajni, saj lahko deluje le v skladu z zakonodajo,” je zapisal direktor pomorske inšpekcije Tomo Borovničar. Poudaril je, da je ladja v Nacionalnem enotnem oknu za pomorski promet najavila prihod v pristanišče in ob tem posredovala vse zahtevane podatke.

V Luki Koper so v zvezi s poročanjem nekaterih medijev, da so ob tej priložnosti pretovor posebej reorganizirali, pojasnili, da ima podjetje “vso tehnologijo, znanje in vzpostavljene procese ter protokole za izvajanje pretovorne dejavnosti za različne blagovne skupine”. Sporočili so še, da je “obseg pretovornih storitev odvisen od dovoljenj in navodil, ki jih izdajo pristojne inštitucije, špediterji oz. ladijski agenti”.

TV Slovenija je sicer danes poročala, da naj bi del vojaškega materiala raztovorili v Kopru in prepeljali na Češko, del orožja pa naj bi ostal na ladji. Ta tovor naj bi po prvotni napovedi odplul nazaj v Cartageno v Španiji, vendar so opoldne spremenili cilj, tako da naj bi ladja odplula v Marghero pri Benetkah, je še poročala TV Slovenija.

Back to top button