Kultprotur v petek s spletnim dogodkom ob dnevu žena Vražje ženske Radgone

Poudarki zgodbe
  • Spletni dogodek pripravlja zavod Kultprotur Gornja Radgona, scenografijo je prispevalo Likovno društvo Gornja Radgona, fotografsko razstavo je omogočil radgonski fotoklub Proportio divina, posnet pa je bil v Mladinskem centru in v Domu kulture Gornja Radgona.

Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona – Kultprotur v petek, 5. marca, ob 18.00 na svoji Facebook strani pripravlja spletni dogodek ob dnevu žena Vražje ženske Radgone. Na sporedu sta performans Ženska in njen položaj ob vokalu šansonjerke Vite Mavrič in odprtje razstave Izbor nagrajenih fotografij Štefi P. Borko.

Kultprotur želi ob mednarodnem prazniku žensk letos opozoriti, da gre ob praznovanju 8. marca za več kot le votlo navado in ritual. Na ta dan slavimo že doseženo ekonomsko, politično in družbeno enakopravnost žensk ter njihove dosežke ter tudi za dan, ko opozarjamo, da imamo na tem področju še veliko dela, pravi Marija Šturm Dolinšek iz Kultprotura.

Tokratni dogodek so zasnovali in naslovili nekoliko hudomušno – Vražje ženske Radgone. “Večplastnost pomena, ki ga ta naslov nosi, seveda ni naključna. Ženske, ki so skozi zgodovino dvomile o družbenih normah in klicale k njihovemu preseganju, so bile kaj kmalu oklicane za zahtevne, naporne, težke, nadležne, skratka vražje.”

V spletnem performansu bodo osvetlili zlasti spomin na ženske, ki so v tem delu Slovenije s svojim načinom življenja ali delovanjem pustile poseben pečat od srednjega veka do 20. stoletja. “Nika Škof, ki nas bo vodila na tem sprehodu, nas bo opomnila na pomen tega praznika, na zgodovinska prizadevanja in na boj žensk za njihov enakopravni položaj v družbi, osvetlila bo mejnike v preteklem boju za volilno pravico in enakost in pa v posebnih okoliščinah, kot je ta čas epidemije, in pridejo neenakosti, ki so še prisotne v družbi, do posebnega izraza, so pa tudi gonilo za spreminjanje razmer na boljše,” je še povedala Marija Šturm Dolinšek.

Za glasbeno podlago bo poskrbela šansonjerka Vita Mavrič, predstavljene pa bodo zgodbe sedmih žensk. O tem, kdo so te vražje ženske, pa sogovornica ostaja skrivnostna; razkriva le, da smo “na njihova imena gotovo naleteli že kdaj prej, tokrat pa vstopamo v njihove doma tudi intimne zgodbe”.

Ob koncu predstavitve bodo povabili k ogledu samostojne razstave mednarodno uveljavljene domače fotografinje Štefi Praprotnik Borko, ki bo predstavila izbor nagrajenih fotografij na mednarodnih fotografskih salonih. Razstava bo od 5. marca do 5. aprila na ogled v galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni.

Source
sta.si
Back to top button