Slovenija

Krivec: Namen predloga ustavne obtožbe je ustvarjanje politične krize

V poslanski skupini SDS obžalujejo, da so v SD, LMŠ, SAB in Levici vložili predlog ustavne obtožbe zoper
premierja Janeza Janšo. Edini namen strank leve opozicije v konkretnem primeru je destabilizirati vlado, boj za oblast in ustvarjanje politične krize, je zapisal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

V SDS vidijo vložitev predloga kot “še eno v vrsti nekonstruktivnih dejanj”. Vse od nastanka aktualne vlade so v SDS spodbujali dialog in ponujali sodelovanje vsem političnim strankam, je navedel Krivec.

Na obtožbo, da Janša ni zagotovil zadostnega števila cepiv proti covidu-19, odgovarja, da je Slovenija po odstotku precepljenega prebivalstva nad povprečjem EU in med najuspešnejšimi državami na svetu. Z enim odmerkom cepiva je statistično cepljenih 17,69 odstotka ljudi, povprečje EU pa je 16,55 odstotka ljudi, kaže semafor precepljenosti, ki ga je priložil.

Na očitek o uničevanju Slovenske tiskovne agencije (STA) z zaustavitvijo njenega financiranja navaja sporočilo urada vlade za komuniciranje z dne 27. januarja, po katerem je urad izpolnil vse obveznosti do STA v skladu s pogodbo za opravljanje javne službe za leto 2020. V poslanski skupini SDS podpirajo zahtevo urada po transparentnem delovanju STA in menijo, da Janša in direktor urada Uroš Urbanija ravnata v skladu z vsemi zakoni in drugimi pravnimi akti, je navedel.

Pri očitkih o vmešavanju v delo tožilstva in zavlačevanju s seznanitvijo z izbranima kandidatoma za evropska delegirana tožilca je poudaril, da vlada in njen predsednik nista posegala v delovanje tožilstva niti nista v DZ pošiljala zakonskih predlogov, ki bi posegali v neodvisnost sodne veje oblasti.

Vlada je novelo zakona o državnem tožilstvu po Krivčevih besedah pripravila z namenom, da zakon prilagodi evropskim normativom in da bo Evropsko javno tožilstvo (EJT), ki preko dveh evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji preiskuje in preganja kazniva dejanja iz svoje pristojnosti, lahko nemoteno delovalo. Pri ravni znanja delovnega jezika EJT novela sledi sklepu kolegija EJT, v katerem je kot delovni jezik EJT za operativne in upravne dejavnosti določil angleščino. Pri tem se tako za evropskega kot tudi za evropskega delegiranega tožilca zahteva raven C1.

Dotaknil se je tudi obtožbe, da želi vlada preprečiti in zaobiti referendum o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko. Pri tem je poudaril, da v skladu z ustavo zakonodajnega referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Investicije v Slovensko vojsko pa so investicije v obrambo države in njene varnosti, je izpostavil.

Po njegovih besedah ne drži niti očitek o ogrožanju čiste pitne vode. Kot je zapisal, noben zakonski akt, ki je bil na predlog vlade obravnavan v DZ, ne krši ustavne določbe o zagotovljeni pravici do pitne vode. Z zakonom o vodah se celo zaostruje možnost posegov na priobalna zemljišča, je navedel.

Očitek, da Janša spodbuja nasilje nad ženskami, nestrpnost in sovražni govor, pa zavrača s trditvijo, da so v SDS vedno zagovarjali pravice žensk in tudi zahtevali podpis Istanbulske konvencije, katere namen je predvsem zaščititi ženske pred nasiljem.

Source
STA
Back to top button