Kranju evropska sredstva za preureditev nekdanje gradbene šole v glasbeno

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt prenove objekta nekdanje gradbene šole v Kranju, v katerem bodo uredili dodatne prostore za kranjsko glasbeno šolo. Za 1,9 milijona evrov vreden projekt Mestne občine Kranj bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 1,2 milijona evrov.

Kot so danes sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, namerava kranjska občina z omenjenim projektom zmanjšati socialno degradacijo na območju starega mestnega jedra Kranja. Opuščeni objekt nekdanje srednje gradbene šole na Cankarjevi ulici 2 bo celovito prenovila in reaktivirala.

V prenovljene prostore bodo poleg glasbene šole umestili tudi dejavnost ljubiteljske kulture. Občina bo s tem zmanjšala tveganje nadaljnje socialne degradacije v starem mestnem jedru. Zagotovila bo učinkovito in kakovostno rabo obstoječega urbanega prostora ter z umeščanjem javnega programa izboljšala njegovo privlačnost in prispevala k dvigu kakovosti bivanja, so še zapisali.

Z Mestne občine Kranj so sporočili, da bosta v prenovljeni stavbi domovala Glasbena šola Kranj in kranjska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, prostore pa bodo lahko uporabljali tudi drugi predstavniki kulturne in podobnih dejavnosti. “Staro mestno jedro bo tako kulturno oživelo,” so prepričani na občini.

Glasbena šola bo v prenovljenih prostorih izvajala pouk, vaje, nastope in koncerte. Svoj nov dom bodo dobili tudi baletniki in orkester. Zelo pomembna pridobitev bo poleg tega dostop za invalide, saj do zdaj glasbena šola ni imela možnosti njihovega poučevanja.

Projekt je vreden 1,9 milijona evrov. Ob sofinanciranju EU in Republike Slovenije pa bo Mestna občina Kranj za projekt odštela nekaj manj kot pol milijona evrov. “Odločitev o podpori je pomemben mejnik iz naslova sofinanciranja projekta, saj se s tem dokumentom zapira finančna konstrukcija projekta in daje zeleno luč za začetek težko pričakovane prenove,” so poudarili na občini.

Prenova zajema tako zunanji del objekta, ki je varovan kot kulturna dediščina, kot tudi notranje prostore. Prenovili bodo vse etaže s podstrešjem vred, zagotovili statično stabilnost objekta, v celoti zamenjali ostrešje in rekonstruirali fasadne elemente. Vgradili bodo dvigalo, zamenjali strojne in električne inštalacije, okna ter vrata. Ob učilnicah in drugih prostorih bodo uredili tudi dvorano za 60-članski orkester.

Source
sta.si
Back to top button