Slovenija

KPK ustavila 12 postopkov zoper zaposlene na zavodu za blagovne rezerve v zvezi z nabavo zaščitne opreme

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ustavila 12 postopkov preiskav, ki jih je lani v zvezi s sumi kršitev integritete pri nabavah zaščitne opreme uvedla zoper pet zaposlenih na Zavodu RS za blagovne rezerve. Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v teh preiskavah ni potrdila, so danes sporočili iz KPK.

 

 

Kot so navedli, je komisija ustavila štiri postopke zoper nekdanjega v. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomija Rumpfa, en postopek zoper nekdanjega direktorja tega zavoda Antona Zakrajška ter postopke zoper (nekdanje) javne uslužbence zavoda – Alojzija Černeta (tri postopke), Marka Naraločnika (tri postopke) in Ivana Galeta (en postopek).

Preiskave je KPK vodila zaradi sumov kršitev integritete uradne osebe pri dogovarjanju oziroma sklepanju poslov za nabavo zaščitne opreme oziroma medicinskih pripomočkov s podjetji Gorenje gospodinjski aparati, Public Digital Infrastructure, Hmezad – TMT transport, mehanizacija, trgovina, Tehno Mag in Cross Continental, gradbeništvo.

Vsi postopki, ki jih je komisija vodila zoper navedene uradne osebe, so tako zaključeni, izjema je nekdanji direktor Anton Zakrajšek, v zvezi s katerim KPK obravnava še dve zadevi.

Kot ugotavlja KPK, nobena od obravnavanih oseb v omenjenih 12 postopkih pri sklepanju konkretnih poslov ni presegla svojih pristojnosti. “Komisija je kot olajševalne okoliščine upoštevala izredne razmere, ki so spomladi leta 2020 ob začetku epidemije covida-19, ko so sklepali obravnavane posle, narekovale hitro in učinkovito ravnanje, zato zaznane postopkovne nepravilnosti po mnenju komisije niso takšne narave, da bi jih bilo mogoče označiti za kršitev integritete posamezne uradne osebe,” so sporočili iz KPK.

V okviru vseh navedenih preiskav pa je KPK zaznala tveganja za nastanek kršitev s področja dela komisije, ki se nanašajo na izvajanje pristojnosti in nalog zavoda za blagovne rezerve, zato je temu izdala priporočila. Ta se nanašajo predvsem na transparentnost pri sklepanju pogodb v okviru javnega naročanja in enakopravno obravnavo vseh ponudnikov.

Vseh pet obravnavanih oseb je komisija obvestila o ugotovitvah in ustavitvi postopkov.

Od 21 preiskav, ki jih je KPK zoper uradne osebe zaradi suma kršitve integritete pri nabavah zaščitne opreme uvedla konec lanskega leta, sta tako dve zadevi, pri katerih sta bili potrjeni kršitvi integritete, pravnomočno zaključeni, 12 zadev je ustavljenih, sedem (zoper tri uradne osebe) pa jih komisija še obravnava in bodo predvidoma zaključene v prihodnjih mesecih.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button