Slovenija

Kozlovičeva pri uporabi umetne inteligence napovedala prioritetno naslavljanje etičnih vidikov in temeljnih pravic

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je na konferenci pod naslovom Za e-pravosodje, osredotočeno na ljudi, ki jo te dni organizira portugalsko predsedstvo Svetu EU, napovedala prioritetno naslavljanje etičnih vidikov in temeljnih pravic pri uporabi umetne inteligence.

Kozlovičeva je v uvodnem nagovoru na konferenci izpostavila, da je ob hkratnem zavedanju nujnosti digitalne preobrazbe ključno v ospredje digitalizacije postaviti potrebe ljudi, so sporočili iz kabineta ministrice za pravosodje.

Digitalizacija v pravosodju, ki je tudi ena od ključnih tem slovenskega predsedovanja, omogoča in zagotavlja hiter dostop do informacij, hkrati pa tudi njihovo preglednost in sledljivost. Trenutno so v Sloveniji v precejšnji meri informatizirani in digitalizirani insolvenčni postopki, določeni izvršilni postopki, registrski postopki gospodarskih družb in drugih poslovnih subjektov ter zemljiškoknjižni postopki.

Kot so še spomnili na ministrstvu, so ob koncu lanskega leta sprejeli še tehnične normativne podlage za informatizacijo kazenskega ter pravdnih postopkov, vrhovno sodišče pa trenutno vzpostavlja digitalno poslovanje v družinskih postopkih.

Konferenca Za e-pravosodje, osredotočeno na ljudi bo omogočila dodaten vpogled in razmislek o tem, kaj je na področju digitalizacije že bilo storjeno. Hkrati bo to tudi priložnost za razpravo o digitalni transformaciji v pravosodju, enakem dostopu do pravosodja, ženskah v pravosodju in pravicah žensk, povezavi tehnologije in inovacij za boljše pravosodje ter digitalni etiki in kibernetski varnosti, so še zapisali.

Source
STA
Back to top button