SlovenijaGospodarstvo

Koritnik na konferenci o strateških dokumentih za pospešitev digitalne transformacije

Slovenija je v okolju dinamičnih in temeljnih sprememb življenja in poslovanja zgodba o uspehu, je na konferenci ZAUH izpostavil minister za javno upravo, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Koritnik. Za pospešitev digitalne transformacije je v pripravi več strateških dokumentov za usklajeno delovanje, med drugim strategija Digitalna Slovenija 2030.

 

 

Na dvodnevni konferenci ZAUH (Zajem, arhiviranje, upravljanje in hramba podatkov), ki se je začela danes, so v ospredju različni vidiki uporabe, zajema, upravljanja in hrambe digitalnih gradiv v poslovnih okoljih, podprtih z mobilnimi in oblačnimi informacijskimi tehnologijami, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Koritnik je v nagovoru Slovenijo označil za zgodbo o uspehu v okolju dinamičnih in temeljnih sprememb življenja in poslovanja, “saj razpolagamo z urejenim infrastrukturnim okoljem, dobro delujočimi in stabilnimi javnimi sistemi, vrsto inovativnih posameznikov in podjetij, kakovostnim izobraževalnim sistemom, pestro raziskovalno dejavnostjo in aktivnim nevladnim sektorjem”.

Izpostavil je, da je za pospešitev digitalne transformacije v državi v pripravi več strateških dokumentov, in sicer Digitalna Slovenija 2030, v okviru katere se pripravlja več področnih strategij, strategija digitalnih javnih storitev s ciljem pospešiti digitalno transformacijo javne uprave za kakovostnejše, učinkovitejše, prijazne in zaupanja vredne digitalne storitve ter načrt za okrevanje in razvoj, kjer je digitalizacija vseh segmentov družbe in države ena izmed razvojnih prioritet.

Prav tako je vlada sprejela nacionalni program umetne inteligence s ciljem celovitega razvoja države na tem področju, je dodal.

Generalni direktor direktorata za informatiko Peter Grum je dejal, da se je ob epidemiji covida-19 pokazalo kot ključno vse tisto, kar lahko opravimo na daljavo, brezkontaktno, kar hkrati predstavlja varnost tako za ponudnika kot tudi uporabnika. “Prav to nam omogočajo napredne tehnologije, ki so sedaj še toliko bolj stopile v ospredje. Pri zagotavljanju tehničnih rešitev pa je vsekakor ključno, da postavimo v središče digitalnega preoblikovanja človeka,” so Gruma povzeli v sporočilu za javnost.

Slovenija je ključni mejnik na področju e-poslovanja dosegla konec marca z uvedbo elektronske osebne izkaznice, je še dejal in pojasnil, da gre za velik korak naprej v smeri poenostavitev poslovanja, na eni strani za državljane, na drugi pa za vse tiste institucije, kjer je osebna identifikacija, pa naj gre za elektronsko ali fizično identifikacijo, potrebna.

Strokovnjaki iz gospodarstva in javne uprave na konferenci predstavljajo odgovore na izzive, ki jih postavljajo novi predpisi s področja e-poslovanja in varstva podatkov, novih tehnologij obravnavanja e-dokumentov, digitalne prenove poslovnih in upravnih procesov, ter s tem povezane priložnosti za kakovostnejše, učinkovitejše, dostopnejše in varnejše e-storitve.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button