Korčetova v obrazložitvi interpelacije Ciglerju Kralju očitala subjektivno in objektivno odgovornost za dogajanje v DSO

Poslanka Jerca Korče (LMŠ) je v obrazložitvi interpelacije o delu ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja izpostavila njegovo subjektivno in objektivno odgovornost za dogajanje v domovih za starejše v drugem valu epidemije covida-19. Očitala mu je tudi, da ni pripravil ustreznih zakonskih podlag, ki bi preprečevale prihod okuženih na delovno mesto.

Korčetova je med drugim navedla, da je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje do 16. marca z novim koronavirusom okuženih 202.572 oseb, umrlo pa jih je 4224, med njimi je bilo 12.155 okuženih oskrbovancev v domovih za starejše občane (DSO), umrlo pa je 2058 okuženih oskrbovancev. “Lahko obračate in skušate omiliti, a zaman – številke so alarmantne,” je izpostavila poslanka. Ob tem je vprašala, koliko smrti bi lahko preprečili, če bi bili odzivi odgovornih drugačni, pravočasni, skrbni, srčni in pravilni.

Ministru je očitala subjektivno in objektivno odgovornost, ker da domov za starejše ni pripravil na pričakovani drugi val epidemije. Poudarila je, da je Cigler Kralj lani spomladi poznal vse zablode in težave prvega vala, vsa opozorila stroke in pozive, da je domove nujno pripraviti na drugi val.

Njegovi odgovori na vprašanje, ali ima pripravljene primerne scenarije, pa so bili takrat po oceni Korčetove prazni, in sicer, da pregleduje uspešnost vseh ukrepov in dobrih praks, pripravlja načrt obvladovanja okužb s novim koronavirusom ob morebitnem drugem valu, protokole in usmeritve ter da je oblikoval delovno skupino. Konec septembra pa je, kot je navedla poslanka, minister pojasnil, da so zastavljeni ukrepi po izkušnji iz prvega vala epidemije dovolj za uspešno zajezitev širjenja virusa v domovih za starejše in da novih ukrepov za zdaj ne bo.

“Nepriprava, neukrepanje ali prepozno ukrepanje, ignoranca in hkratno leporečenje o pripravah, preučevanju alternativnih možnosti, pošiljanje neizvedljivih usmeritev domovom – vse to, minister, je odraz malomarnosti, je nevestno delo v službi,” meni Korčetova.

Kot je med drugim navedla, je minister vztrajal, naj domovi vzpostavijo ločene cone, četudi je vedel, da te možnosti nimajo. Denar za povračilo stroškov najema zunanjih kapacitet pa so po njenih besedah zagotovili šele konec oktobra v petem protikoronskem zakonu, kar je bilo po njeni oceni “več kot tri mesece prepozno”.

“Drži, ni bilo vse v vaših rokah, ampak preslišali smo vaše morebitno nestrinjanje, ločeno mnenje, pozive k drugačnemu ukrepanju. Molčali ste, gospod minister. Četudi ste morda menili drugače, tega nismo vedeli, ker niste javno ugovarjali. Torej ste se z vsem strinjali,” je ugotavljala poslanka.

Ob tem je poudarila, da dotrajanost marsikaterega doma in pomanjkanje vlaganj v preteklosti nista opravičilo za ministrovo neravnanje. “To vas ne odvezuje odgovornosti za pripravo con ali iskanje zunanjih kapacitet. To vas ne odvezuje odgovornosti za premeščanje zaposlenih, če ste tako ocenili, ali za zgodnejšo uvedbo testiranj,” je dejala.

Ministru Ciglerju Kralju je očitala tudi soodgovornost za širjenje okužb na delovnih mestih, saj da ni pripravil ustreznih popravkov delovnopravne zakonodaje. Pojasnila je, da so zaposleni ostali brez karantenskih odločb, ki bi omogočale dokazovanje upravičenosti do izplačila nadomestila plač, zaradi česar so nekateri zaposleni ostali doma, drugi pa hodili v službo. Do konca leta 2020 tudi ni uredil področja izplačevanja nadomestil za delavce v zdravstvu ter v domovih za starejše, prav tako tudi ni poskrbel za zakonsko stimulacijo delodajalcev, da tam, kjer lahko, organizirajo delo od doma, je dejala Korčetova.

Opozorila je tudi na po njenem mnenju “šepajoč socialni dialog”. “Kot ministra vas mnenje socialnih partnerjev nikoli ni zanimalo. Niste razumeli, da je v posebnih razmerah, ki jih je prinesla epidemija, še zlasti pomembno, da sedete za skupno mizo z delodajalci in delojemalci ter jih poslušate, slišite in uskladite boljšo rešitev,” je dejala.

Kot kamenček v mozaiku ministrovega “razumevanja politike, vez in poznanstev” pa je Korčetova navedla razpis ministrstva za delo, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil Cigler Kralj.

Poslanci LMŠ so interpelacijo vložili skupaj s poslanci SD, Levice in SAB, za današnjo obravnavo predloga pa imajo na voljo več kot 16 ur in pol. Tako je glasovanje o interpelaciji pričakovati ponoči.

Source
STA
Back to top button