Koprski osnovnošolci v ZDA osvojili 2. mesto v tekmi robotov

Slovenska ekipa mladih raziskovalcev in robotikov RoboSončki, v kateri so učenci iz OŠ Koper in OŠ Antona Ukmarja Koper, je na mednarodnem tekmovanju First Lego Liga (FLL) v zvezni državi Massachusetts v ZDA osvojila 2. mesto v tekmi robotov. Gre za tekmovanje, v katerem se učenci učijo uporabe sodobnih tehnologij v koristne, humane namene.

Kot so sporočili iz zavoda Super glavce ekipo RoboSončki sestavljajo Lin Jurak, Gabriel Koščica, Nejc Leskovec Kankaraš, Mara Kocjančič, Vitan Confidenti, Rok Lonić in Tim Markič, njihova vodja in mentorica je Alenka Malej, somentorja pa sta Urška Jurak in Matic Krapež.

FLL 2023/24 se je za slovenske ekipe zaključila na WPI Open Invitational – mednarodnem tekmovanju FLL, ki je potekalo od 7. do 9. junija v mestu Worcester v zvezni državi Massachusetts. Ekipa RoboSončki je med 108 ekipami iz celega sveta osvojila drugo mesto in s tem dosegla svoj največji uspeh, so zapisali v sporočilu za javnost.

Gre za najbolj kompleksno tekmovanje iz znanja in veščin za učence in dijake na svetu. Ekipe tekmujejo v štirih enakovrednih kategorijah – inovacijski projekt/Innovation Project, zasnova robota/Robot Design, tekma robotov/Robot Game in temeljne vrednote/Core Values.

Poleg robota in robotskih voženj so ocenjevalcem predstavili svoj inovacijski projekt, ki pomaga odpravljati strah pred vodo in navdušuje za plavanje. Četrti del FLL pa so temeljne vrednote FLL – odkrivanje, inovativnost, vpliv, vključevanje/inkluzija, ekipno delo in zabava.

“Z vrednotami učimo mlade, da k izzivom pristopajo timsko in s pomočjo odkrivanja, da so inovativni, vztrajni in pri delu na robotu in projektu uporabljajo nove ideje, da se učijo pokazati, če in kako bo ekipa in njihove rešitve pozitivno vplivale na svet okoli nas in omogočile vključitev drugih. Zelo pomembna vrednota je zabava, ki pomeni, da znajo uživati in se zabavati pri vsem, kar počnejo,” so sporočili iz zavoda.

Skupina strokovnjakov vsako leto izbere novo temo, enega od aktualnih globalnih izzivov. V sezoni 2023/24 se izziv imenuje mojstrovina/masterpiece, torej kako si lahko pomagamo s tehnologijo in umetnostjo, da bi pritegnili druge ali še povečali njihovo zanimanje za naše hobije, aktivnosti, različne dejavnosti, ki bogatijo prosti čas. V prihodnjem letu pa se bodo potopili pod gladino morij, oceanov.

RoboSončki so se na mednarodno tekmovanje uvrstili zaradi dosežka na odprtem državnem prvenstvu FLL 2023/24, ki je bilo 16. marca v Puconcih, kjer so osvojili 2. mesto v skupni razvrstitvi in 1. mesto v tekmi robotov.

FLL je mednarodni interdisciplinarni program za celostni razvoj otrok in mladine. V 2023/24 v njem sodeluje več kot 680.000 osnovnošolcev in dijakov iz 110 držav, v Sloveniji pa več kot 100 šol.

Back to top button