Koncert Zbora Opere SNG Maribor z božičnimi napevi na spletu

Poudarki zgodbe
  • Nastopili bodo solisti opernega zbora Terezija Potočnik, Monika Bezjak, Bogdan Stopar in Marko Mandir z Olgo Pečeny za klavirjem in Domnom Marnom na klarinetu.

Iz Stare dvorane Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo mogoče danes prek spleta spremljati Božični koncert Zbora Opere SNG Maribor pod vodstvom Zsuzse Budavari Novak. Ob spremljavi klavirja in klarineta bo izvedel vrsto božičnih napevov in tradicionalnih koledniških pesmi iz različnih kulturnih okolij Evrope.

Kot so sporočili iz gledališča, bo mogoče slišati številne melodije božičnih skladb, ki so jih skozi stoletja ustvarjali avtorji, katerih imena so sčasoma utonila v pozabo, a so se v kolektivnem spominu posameznih kultur ohranile zaradi svoje priljubljenosti, ki se je velikokrat še povečevala z izvedbami v novih glasbenih podobah oziroma aranžmajih.

“Glasba, ki je stalna spremljevalka že od davnin človeštva, je sčasoma postajala vse bolj pomembna znanilka številnih sprememb, povezanih z menjavanjem letnih časov in z obeleževanjem družbenih običajev, ki so imeli poseben simbolni pomen. Med tovrstnimi običaji je seveda tudi božič, ki v skladu s krščansko tradicijo obeležuje Jezusovo rojstvo, prav to pa oznanja prihod Odrešenika in s tem novo upanje za vse človeštvo,” so navedli.

Koncert si bo mogoče ogledati ob 19. uri na družbenih omrežjih Facebook in Youtube kanalu SNG Maribor.

V petek bodo v SNG Maribor v sodelovanju s Cankarjevim domom izvedli spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu. V soboto pa bo mariborski baletni ansambel izvedel Božični baletni gala koncert, s katerim prinaša najprepoznavnejše koreografske uspešnice mariborskega Baleta.

Source
sta.si
Back to top button