Komisija za nadzor javnih financ na opozicijsko zahtevo o demografskem skladu

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo danes na zahtevo opozicijskih strank Levica, LMŠ, SD in SAB razpravljala o vladnem predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu. Ta je sicer že pred zadnjo stopničko potrjevanja v DZ, a omenjene stranke vsebini nasprotujejo, koaliciji pa očitajo, da onemogoča javno razpravo o njem.

Odbor DZ za finance je sicer besedilo zakonskega predloga za sprejem na plenarni seji DZ ob obstrukciji opozicijskih strank pripravil sredi meseca, iz opozicije pa so po tem prišla tudi svarila pred možnostjo naknadnega zakonodajnega referenduma.

Poslanec Levice Luka Mesec je pred dnevi ob predstavitvi zahteve za sklic seje državnozborske komisije za nadzor javnih financ opozoril, da na omenjeni seji odbora za finance javna razprava o zakonu o nacionalnem demografskem skladu ni bila možna. Na sejo namreč po njegovih besedah ni bil vabljen noben predstavnik socialnih partnerjev ali drugih deležnikov, med katerimi so bili nekateri v zadnjih tednih do vladnega predloga kritični.

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je predlog zakona o demografskem skladu označila za “veliko norost”. Opozorila je, da od omenjenega zakona ne bodo nič imeli ne mladi, ne upokojenci, Andreja Zabret iz LMŠ pa je posvarila, da strategije upravljanja državnega premoženja, ki naj bi jo vlada povsem spremenila, še ni in da se tako s sprejemanjem zakona “kupuje mačka v žaklju”.

Bojana Muršič iz SD je medtem opozorila, da ima lahko vsaka nepremišljena odločitev na tem področju velike posledice za več družbenih podsistemov, zato po njenem prepričanju nihče nima mandata, da ga sprejme sam, brez posvetovanja, sodelovanja in dialoga.

Osnovna premisa zakona je, da bi na enem mestu poenotili in po pričakovanjih vlade izboljšali upravljanje državnih naložb, vire od tega pa bi demografski sklad porabljal delno za tekoči transfer v pokojninsko blagajno in s tem vsaj manjšo razbremenitev proračuna, delno za akumulacijo sredstev tudi prek vlaganja v nove naložbe, delno pa za ukrepe dolgotrajne oskrbe in družinske politike.

Source
STA
Back to top button