Kohezijski minister v Novi Gorici o čezmejnih teritorialnih naložbah

Minister, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Aleksander Jevšek se je danes v Novi Gorici srečal z županoma obeh Goric, predstavniki sosednje dežele Furlanije-Julijske krajine in Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. Glavni poudarek srečanja je bila izvedba skupne čezmejne celostne teritorialne naložbe urbanega razvoja.

 

Predstavniki Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), ki ga sestavljajo predstavniki občine Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in italijanske Gorice, so Jevšku na delovnem srečanju predstavili predlog priprave in izvedbe skupne oz. povezane čezmejne celostne teritorialne naložbe (CTN) ter pripravili kratko predstavitev območja CTN, so sporočili iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Prednost skupnega organa je, da lahko pri izgradnji infrastruktur v okviru evropskih projektov uporablja tako slovensko kot italijansko zakonodajo s področja javnih razpisov na teritoriju v pristojnosti vseh treh občin. Po navedbah vladne službe je tudi edini pravni instrument, ki omogoča oblikovanje skupne strategije somestja treh občin in delovanje na celotnem čezmejnem območju ne glede na občinske meje.

Glede na to, da se prihodnje leto zaključuje izvajanje finančne perspektive 2014-2020 in da se začenja izvajanje novega večletnega finančnega okvira 2021-2027, so se sogovorniki dotaknili tudi operativne izvedbe čezmejne skupne celostne teritorialne naložbe urbanega razvoja 2021-2027.

Ob tem so v vladni službi za razvoj spomnili, da je bil v obdobju 2014-2020 pristop CTN prepoznan kot primer dobre prakse na evropski ravni, zato bo izvajanje na enak način predvidoma potekalo tudi v obdobju 2021-2027, in sicer po načelu “od spodaj navzgor”. Posebna pozornost bo namenjena reševanju okoljskih in podnebnih izzivov, zlasti prehodu na podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050, izkoriščanju potenciala digitalnih tehnologij za inovacije, revitalizaciji mestnih območij (socialni, gospodarski) in podpori razvoju mestnih območij.

Minister je ob tem udeležencem poudaril, da bo trajnostni razvoj mest z uporabo pristopa CTN podprt v okviru treh specifičnih ciljev Programa EKP 2021-2027, trajnostni razvoj mest z obravnavo gospodarskih, okoljskih, podnebnih, demografskih in socialnih izzivov pa na podlagi teritorialnih strategij, pri čemer so v ospredju mestne občine.

Sogovorniki, med katerimi sta bila tudi župana obeh Goric, Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna, so se dotaknili tudi projekta Evropska prestolnica kulture, ki jo bosta leta 2025 skupno gostili Slovenija in Nemčija. Slovensko prestolnico kulture bosta zastopali obe Gorici, ki si prizadevata postati čezmejna evropska prestolnica kulture.

“Smo eno urbano območje, zato tudi naslavljamo izzive enotno. Danes smo dosegli konsenz in tudi dorekli naslednje konkretne bodoče korake. Dobivamo skupen CTN, skupno naslavljanje urbanih izzivov iz evropskih sredstev. Izvajalec za takšne projekte pa bo EZTS, ki je že dobro delujoča ustanova obeh Goric in Šempetra pri Gorici in ni potrebno iskati drugih metod, če že imamo preverjene in delujoče prakse v našem okolju,” so izjavo Miklaviča povzeli na novogoriški občini.

Minister je obisk sklenil z ogledom čezmejnega območja CTN, v družbi gostiteljev pa si je ogledal tudi solkanski športni park z novo brvjo čez Sočo, ki je del CTN-operacije “Soča/Isonzo” in rezultat čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija – Italija.

V nadaljevanju je obiskal tudi Rafutski park z Laščakovo vilo, kjer se v okviru CTN-operacije izvaja revitalizacija parka, s katero nameravajo poleg same obnove parka zagotoviti tudi njegovo ustrezno dostopnost in ureditev komunalne, prometne ter ostale infrastrukture na območju.

Source
STA
Back to top button