AktualnoSlovenija

Koalicijski vrh na Brdu pri Kranju o aktualnih razmerah in prihodnjem delu

Ministrska ekipa in koalicijski poslanci na Brdu pri Kranju razpravljajo o aktualnih razmerah ter prihodnjem delu. Natančna vsebina pogovorov uradno ni znana, sklepati pa gre, da se razprava vrti okoli izpolnjevanja koalicijske pogodbe, odnosov v koaliciji ter epidemioloških razmerah, čemur vladna koalicija posveča največ pozornosti.

 

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi koalicijski partnerji naredili pregled realizacije koalicijske pogodbe in se pogovorili, kako pospešiti tiste vsebine, ki so zaradi epidemije morda zastale.

Pričakovati gre, da bo SMC odprla tudi vprašanja tistih potez največje vladne stranke, ki jih najbolj motijo. Pogovor o tem je v preteklosti SMC že napovedala. Poslanci SMC izpostavljajo predvsem tvite in nekatere druge poteze predsednika vlade Janeza Janše, najbolj moteče pa je zanje delovanje ministrstva za kulturo.

Vladi je sicer v teh dneh v skladu z napovedmi strank Koalicije ustavnega loka v DZ pretila konstruktivna nezaupnica. Predlog je minuli petek vložilo 42 poslancev LMŠ, Levice, SD, SAB in DeSUS, vendar pa je njihov kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec v torek umaknil soglasje h kandidaturi. Kot razlog je navedel, da zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije na seji ne bi mogli glasovati vsi poslanci, ki so bili pod predlog podpisani.

Postopek nezaupnice je končan, Erjavec pa ponovno vložitev predloga napoveduje za takrat, ko bodo na seji lahko sodelovali vsi poslanci, ki bodo pod predlog podpisani.

Del opozicije v teh dneh napoveduje tudi vložitev interpelacije ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Po neuradnih informacijah STA je v pripravljenem besedilu, ki se sicer lahko še spremeni, očitek ministru o odgovornosti za delo v času epidemije na področju resorja, ki ga vodi. Med drugim naj bi mu tudi očitali, da je ravnal koruptivno in klientelistično, ker je ministrstvo dodelilo sredstva zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil. Cigler Kralj očitke glede zavoda Iskreni zanika, glede preprečevanja okužb v domovih za starejše pa zatrjuje, da so naredili vse, kar je bilo v danih razmerah mogoče.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button