Slovenija

Koalicijski poslanci do nadaljnjega ne bodo sodelovali na sejah Knovsa na pobudo poslanskih skupin

Koalicijski poslanci so se odločili, da ne bodo sodelovali na sejah komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb na predlog posameznih poslanskih skupin, dokler ne bodo sklicana nadaljevanja sej, ki so jih že začeli. Prepričani so, da se ne spoštujejo poslovniški roki. Podpredsednik komisije Rudi Medved je napačen sklic sej zanikal.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je v izjavi za medije poudarila, da njihova odločitev za obstrukcijo ni povezana z vsebino ene od treh za danes sklicanih sej, in sicer neuradnega dokumenta o Zahodnem Balkanu, o katerem so sejo sklicali na pobudo LMŠ. “V koaliciji nimamo nobenih težav, da bi sodelovali na takšni seji, še več, želeli bi si, da bi bile takšne seje odprte za javnost, da se natančno tudi ve, kako in kaj, in da stvari, ki ne obstajajo, ni,” je dejala.

Razlog za nesodelovanje na sejah je po njenih besedah v nespoštovanju poslovnika DZ. Kot je navedla, je koalicija že decembra predlagala sklic seje odbora glede zaposlovanja na Sovi, ki je bila z njihovim soglasjem sklicana po novem letu, a je predsednik Knovsa Matjaž Nemec (SD) zahteval mnenje zakonodajno-pravne službe. Ta je svoje mnenje podala februarja, do nadaljevanja tiste seje pa do danes še ni prišlo, je izpostavila Bah Žibertova, sicer članica Knovsa. Ob tem je pojasnila, da je bila seja sicer predvidena v času ustavitve javnega življenja, ko so bile vse seje prestavljene, a neka druga seja, ki naj bi bila prav tako takrat, je bila danes uvrščena na dnevni red, tista pa ne.

Obenem je omenila, da se podobno dogaja tudi še z eno sejo, sklicano na zahtevo opozicije, ki prav tako še ni zaključena. “Gre za res neresno delo predsednika Knovsa,” je ocenila članica komisije. Kritična je bila do opozicije, ki praviloma ne soglaša z morebitnim zamikom poslovniškega roka za seje, ki jih predlagajo. Sami pa so po njenih besedah decembra pristali na to, da se je sklic seje na njihovo zahtevo nekoliko zamaknil, ker hočejo konstruktivno sodelovanje. A seja do danes še ni zaključena, pa manjka samo še zaključek, to je glasovanje o sklepih, je pojasnila. Vnaprej je zavrnila morebiten izgovor, da ni prostega termina, saj da so danes na vrsti tri druge seje Knovsa.

Dokler ne bo sklicanih teh sej, tako v koaliciji ne bodo sodelovali na sejah na predlog posameznih poslanskih skupin, ker se jim, kot je pojasnila Bah Žibertova, ne zdi korektno, da se nezaključene seje ne zaključijo. “Očitno nekaterim ne paše, da bi pri nekaterih sejah prišli do konca,” je dodala. Delo Knovsa tako po njenih trditvah ne bo onemogočeno, saj bodo na rednih sejah še vedno lahko obravnavali vse redne zadeve.

Blaž Pavlin (NSi), prav tako član komisije, je dejal, da sami v vlogi predsedujočih v odborih spoštujejo poslovnik DZ in v veliki meri težijo k temu, da so seje sklicane pravočasno in da so speljane do konca, da na njih tudi odločajo. Izpostavil je tudi, da koalicijski poslanci sicer na Knovsu konstruktivno sodelujejo. Z današnjo obstrukcijo tako po njegovih besedah ne želijo preprečiti delovanja komisije, ampak želijo tudi širšo slovensko javnost opozoriti na način njenega vodenja, ki do neke mere ne zaključuje stvari, ki so jih predlagali člani iz koalicije. Razlog ni vsebina sklica današnje seje, ampak gre za poslovniške razloge, je poudaril.

Tudi Monika Gregorčič (SMC) je poudarila, da je bila odločitev o obstrukciji sprejeta izključno zaradi kršitve poslovniških časovnih rokov in da pri tem ne gre za nestrinjanje z vsebino sklicane seje, non-paperja o BiH. Dejala je, da se zaveda pomembnosti te teme, ki bo v ponedeljek na zahtevo poslanske skupine SD obravnavana tudi na odboru za zunanjo politiko, ki ga vodi. Prepričana je, da je vsem v interesu, da se razčistijo vse nejasnosti.

Medved pa je v izjavi nasprotno ocenil, da današnja obstrukcija koalicije kaže, da se želijo koalicijske stranke “izogniti temu pomembnemu vprašanju”.

Izpostavil je, da zadeva o non-paperju še vedno močno odmeva v državah Zahodnega Balkana. “V teh državah Slovenijo še vedno povezujejo z idejami za preoblikovanje Zahodnega Balkana. To je tudi naše vprašanje – kako se je sploh zgodilo, da so Slovenijo začeli v mednarodnih krogih povezovati s temi idejami,” je dejal poslanec LMŠ.

Medved pričakuje, da bi predsednik vlade Janez Janša oziroma politični vrh jasneje povedal, da Slovenija ne spreminja svoje politike do Zahodnega Balkana. Ker, kot je dodal, uradne izjave, v kateri bi predsednik vlade spregovoril o non-paperju, še ni bilo. Zanikanja premierja Janše na Twitterju pa je označil za “polzanikanje”.

“Nikoli nismo trdili, da je ta dokument napisala slovenska vlada ali kdo v njenih krogih. A če pogledate, o čem pišejo in govorijo mediji na Balkanu, še vedno govorijo o slovenskem dokumentu. Torej polzanikanje, ki je prišlo okrog, ni prepričalo javnosti na Balkanu in v vseh diplomatskih krogih,” je svoje stališče pojasnil Medved.

Odločitev koalicije za obstrukcijo je obžaloval. Poudaril pa je, da ni prišlo do napačnega sklica sej, ampak da se jim je zdela zadeva glede Balkana tako pomembna, da se jim je zdelo prav, da jo obravnavajo. Nezaključene seje, ki so jih omenili v koaliciji, bodo po njegovih napovedih v začetku maja.

Obenem je Medved opozoril na neustrezno sestavo Knovsa, ki po njegovih besedah “opoziciji ne dovoli uresničevati nalog, to je nadzora nad obveščevalnimi službami”.

Source
STA
Back to top button