Koalicija zadovoljna z vladno novelo zakona o orožju, del opozicije skrbijo nekatere rešitve

Državni zbor je na današnji seji obravnaval vladno novelo zakona o orožju, ki v nacionalno zakonodajo prenaša evropsko direktivo o orožju. Z novelo so zadovoljni v koalicijskih SDS, NSi in SMC, v delu opozicije pa so bili kritični predvsem do uzakonjanja možnosti nakupa dušilcev zvoka in novega kroga legalizacije nezakonitega orožja.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je na seji DZ pojasnil, da je bil namen evropske direktive preprečiti dejanja terorizma z orožjem, pri čemer se direktiva nanaša tudi na legalno orožje, s katerim pa tovrstna dejanja niso storjena. Slovenija že skoraj tri leta zamuja z implementacijo direktive.

Novelo so pripravili že v vladi Marjana Šarca, epidemija novega koronavirusa pa je njeno obravnavo ustavila. Slovenija zaradi zamude tvega visoke denarne kazni, zato se s sprejetjem novele mudi, je opozoril Predalič. Poudaril je, da direktiva omejuje športne strelce, lovce in tudi trgovce z orožjem, zato je naletela na njihov kritičen odziv.

Na junijski seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve so k vladni noveli zakona o orožju potrdili več koalicijskih dopolnil. Pri tem so bili v delu opozicije kritični zlasti do uzakonjanja možnosti nakupa dušilcev zvoka, legalizacije kovinskih teleskopskih palic in bajonetov ter novega kroga legalizacije nezakonitega orožja.

Poslanci LMŠ so zato pred današnjo obravnavo vložili dopolnila, ki med drugim določajo, da se za posebno opremo za orožje štejejo tudi dušilci zvoka, pri čemer se ti izjemoma dovoljujejo, če so izdelani tako, da se pritrdijo ali so sestavni del orožja, za katerega je bila izdana orožna listina, je pojasnil Nik Prebil. Takšno rešitev je podprl tudi Predrag Baković (SD).

V Levici so po besedah Nataše Sukič vložili dopolnilo, s katerim bi orožne listine za orožje iz kategorije A iz razloga športa lahko dobili le športni strelci, ki s takšnim orožjem trenirajo in tekmujejo, ne pa tudi strelske organizacije, ki imajo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju obrambe.

Branko Grims (SDS) je ocenil, da so na matičnem odboru sprejeta dopolnila prinesla ustrezen kompromis med zahtevami direktive in pričakovanji športnih strelcev, lovcev in drugih. Podprl je tudi dopolnila, ki so jih SDS, NSi in SMC vložile pred sejo DZ, saj po njegovih besedah prinašajo pravno-tehnične izboljšave novele.

Grims je bil kritičen do evropskih poslancev, ki so po njegovih besedah želeli z direktivo nekaj narediti za varnost, a so povzročili težave za strelski šport. Dodal je, da je implementacija direktive v nacionalno zakonodajo nujna in se z njo mudi, a je treba to narediti tako, da ne bi onemogočili strelski šport, lovstva in zbirateljstva orožja.

Janja Sluga pa je napovedala, da bodo v NeP podprli tako vsa dopolnila, ki so pred sejo DZ prišla iz opozicijskih in koalicijskih vrst, kot tudi vladno novelo zakona o orožju. Sicer bo DZ o vloženih dopolnilih odločal na petkovem nadaljevanju seje.

Source
STA
Back to top button