Knovs danes o objavi plač zaposlenih v policiji

Poudarki zgodbe
  • Na današnji seji naj bi tako obravnavali oceno morebitnih škodljivih posledic te javne objave na delovanje varnostne službe pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov.

Knovs bo danes na nujni seji obravnaval objavo podatkov o zaposlenih v policiji in njihovih plačah na spletni strani notranjega ministrstva. Po tej objavi so se namreč zvrstili pomisleki tako glede vprašanja varstva osebnih podatkov kot upoštevanja varnostnih protokolov. Informacijski pooblaščenec sicer kršitev varstva osebnih podatkov ni ugotovil.

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč ob ponedeljkovem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije, ki zahteva odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, objavilo poimenski seznam javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve z navedbo podatkov o bruto plačah, delovnih mestih in organizacijskih enotah.

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD) je v odzivu opozoril, da je policija varnostna služba, notranji minister Aleš Hojs pa da je razkril podatke, ki so varovani. Na današnji seji naj bi tako obravnavali oceno morebitnih škodljivih posledic te javne objave na delovanje varnostne službe pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov.

Objavo plač so z zaskrbljenostjo pospremili tudi v delu poslanskih vrst, medtem ko so stališča varnostne stroke deljena. Strokovnjak za varnostna vprašanja Miroslav Žaberl je ocenil, da objavljati poimenske informacije o pripadnikih specialne enote in nekaterih kriminalistov ni pametno in je skregano z varnostnimi protokoli. Nasprotno meni varnostni strokovnjak Branko Lobnikar, ki je za STA dejal, da objava poimenskih informacij pripadnikov specialne enote in kriminalistov NPU zakonsko ni sporna, želel bi si le, da bi bili zneski obrazloženi.

Informacijski pooblaščenec kršitev varstva osebnih podatkov v objavi ni zaznal. Da ne gre za nezakonito potezo, so potrdili tudi na Generalni policijski upravi, obenem pa so opozorili, da bi lahko vplivala na notranjo varnost v policiji. Zato so ministrstvu za notranje zadeve predlagali, da seznamov v tovrstni obliki ne objavlja.

Source
STA
Back to top button