SlovenijaGospodarstvo

Kljub pandemiji za ajdovskim Pipistrelom doslej najboljše poslovno leto

Leto 2020 je bilo za ajdovski Pipistrel kljub pandemiji poslovno najboljše doslej, je za STA povedal direktor družbe Ivo Boscarol. Ustvarjeni čisti dobiček bodo namenili za številne nove investicije v letošnjem letu, tudi na Kitajskem, je napovedal.

 

Lani so v tem proizvajalcu ultralahkih letal ustvarili za 32 milijonov evrov skupnih prihodkov. “Za nami je tudi najbolj dobičkonosno leto doslej, saj smo ga zaključili s 4,5 milijona evrov čistega dobička oziroma 37 odstotki večjim dobičkom kot leta 2019,” je povedal direktor in solastnik Pipistrela Boscarol.

Zaposlovali so tudi nove delavce, lani jih je prišlo osem. Letos pa bo delo zaradi novih proizvodnih zmogljivosti in povečanega obsega dela dobilo od 30 do 40 inženirjev v razvojnem delu Pipistrela. Boscarol je prepričan, da je bila odločitev za ogljično nevtralno oziroma električno letalstvo pravilna.

“Najbolj pa smo zadovoljni, ker imamo za razliko od naših konkurentov, ki imajo težave z naročili, že razprodane vse letošnje proizvodne kapacitete. Sedaj imamo sladke glavobole, saj razmišljamo o tem, kako bomo lahko z reorganizacijo podvojili proizvodnjo, če bo to potrebno. Pospešiti želimo tudi projekte, ki jih izvajamo za tuje naročnike. Naše prepričanje je, da mora priti letališče bližje potnikom in ne obratno, potnik na letališče, to pa pomeni razvoj letalnikov z navpičnim pristajanjem in poletanjem ter s hitrim letenjem med dvema točkama,” je še poudaril.

V Pipistrelu bodo tudi letos precej investirali. Tako načrtujejo, da bodo dokončali proizvodno halo v italijanski Gorici, adaptacijo proizvodne hale v Vipavi, prav tako naj bi še letos začeli proizvodnjo v svojem novem podjetju na Kitajskem.

“V času, ko je zaradi epidemije v Sloveniji skoraj vse stalo, so po nekoliko daljšem zastoju na Kitajskem delali normalno. Do decembra lani je bila tako pokrita proizvodna hala. Sedaj se nadaljujejo notranja dela v objektu. Pričakujem, da bomo tudi na Kitajskem pridobili dokaj obsežen posel, ki naj bi se začel konec letošnjega leta in se nato nadaljeval kar nekaj let,” je povedal Boscarol.

Epidemija prav tako ni vplivala na njihovo delo v Italiji. Težav z dovoljenjem za delo niso imeli, saj je bilo letalstvo kot strateška dejavnost izvzeto iz omejitev. Prav tako niso imeli nobenih težav zaposleni v Italiji, ki dnevno prehajajo državno mejo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button