Slovenija

Klakočar Zupančičeva bo rok za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma določila v sedmih dneh

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo po vložitvi podpisov za začetek referendumskih postopkov glede sprememb zakona o vladi v naslednjih sedmih dneh skladno z zakonom preverila, ali vložena pobuda ustreza zakonskim kriterijem. Če da, bodo sledili naslednji koraki, tudi določitev dneva za začetek zbiranja 40.000 podpisov, je danes napovedala.

 

 

SDS je namreč danes v DZ vložila s podpisi več kot 2500 državljanov podprto pobudo za začetek zbiranja podpisov pod zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma.

Če je pobuda za začetek referendumskih postopkov vložena v skladu z zakonom, mora predsednica DZ v skladu z referendumsko zakonodajo v sedmih dneh o njej obvestiti ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice, in določiti koledarski rok, v katerem bo imel pobudnik čas zbrati 40.000 podpisov pod zahtevo za razpis referenduma.

Ker bi ta rok za zbiranje podpisov deloma padel v čas med 15. julijem in 31. avgustom, bo predsednica DZ v skladu z zakonom morala določiti začetek zbiranja podpisov s 1. septembrom.

Klakočar Zupančičeva je sicer danes poudarila, da morajo najprej skladno z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi najprej preveriti, ali vložena pobuda ustreza zakonskim kriterijem. Pri tem bo po njenih besedah najpomembnejše, ali je referendumsko vprašanje pravilno zastavljeno, in ali je število podpisov volivcev zadostno.

Ko predsednik DZ določi rok začetka zbiranja podpisov, ima sicer pobudnik 35 dni časa za zbiranje. Po izteku tega roka pa ima sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v DZ. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot petinštirideset dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Na zakonodajnem referendumu sicer volivci odločajo o potrditvi zakona, ki ga je sprejel državni zbor, pred njegovo razglasitvijo.

Državni zbor lahko razpiše zakonodajni referendum tudi, če to zahteva najmanj tretjina poslancev, SDS jih ima 27.

O najbolj verjetnem datumu za izvedbo referenduma sicer Klakočar Zupančičeva ni želela špekulirati. V SDS bi tega izvedli sočasno z jesenskimi bodisi lokalnimi bodisi predsedniškimi volitvami.

Če bodo za izvedbo referenduma izpolnjeni vsi kriteriji, pa bo Slovenija vlado, kot si jo je zamislila aktualna koalicija, dobila kasneje, je še dejala prva med poslanci. “Premagali bomo vse prepreke, ki se postavljajo na pot, da dobimo operativno vlado, kot si jo je izvršilna oblast zamislila, in za kar je tudi dobila mandat ljudi,” je še zatrdila. Očitke SDS, da vlada ob vseh izzivih, ki čakajo Slovenijo, “spi kot sibirski medved”, pa je zavrnila z besedami, da “vlada dela pridno kot mravljica”.

Source
STA
Back to top button