Klakočar Zupančič z ruandsko kolegico o gospodarskem sodelovanju med državama

Na povabilo predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič se danes na uradnem obisku mudi predsednica ruandske poslanske zbornice Donatille Mukabalisa z delegacijo. Gostja, ki bo v Sloveniji še v sredo, je s kolegico govorila o gospodarskem sodelovanju med državama. Predsednici sta se prvič srečali že aprila lani v Kigaliju.

Slovenija in Ruanda imata prijateljske odnose in podobna stališča na multilateralni ravni, je v izjavi po srečanju z Mukabalisa povedala Klakočar Zupančič. Gre za prvi obisk vodje katerega parlamenta iz držav podsaharske Afrike od osamosvojitve.

“Verjamem, da bosta moj lanski obisk v Ruandi in tokratni obisk ruandske predsednice poslanske zbornice prispevala k pogostejšim dvostranskim srečanjem na visoki ravni in h krepitvi naših dvostranskih odnosov,” je dejala Klakočar Zupančič in ob tem spomnila, da v slovenskem državnem zboru deluje parlamentarna skupina prijateljstva s skupino držav podsaharske Afrike, ki šteje 19 članov.

V pogovoru sta predsednici, ki sta se prvič srečali med lanskoletnim obiskom Klakočar Zupančič v ruandski prestolnici Kigali, spregovorili predvsem o gospodarskem sodelovanju na področjih, kot so varstvo okolja in gozdov, obnovljivi viri energije in oskrba s pitno vodo, je pojasnila predsednica DZ.

Klakočar Zupančič se je ob tem zahvalila Ruandi za glas podpore pri uspešni kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, kar je bil eden od glavnih razlogov za njeno lansko turnejo po vzhodni Afriki.

“Naši državi nam omogočata veliko priložnosti za sodelovanje na področjih, kot je rudarstvo, industrija, energija, hrana,” je dejala Mukabalisa in v izjavi za medije spregovorila tudi o težavnem času v ruandski zgodovini, kot je opisala genocid pred 30 leti nad Tutsiji. “V Ruandi vemo, kako pomembno je imeti v mir državi in smo pripravljeni prispevati k miru na različnih delih sveta,” je dodala.

Obstoječe gospodarsko sodelovanje med državama je sicer zelo omejeno. Po podatkih statističnega urada Slovenija z Ruando vzdržuje blagovno menjavo v letni vrednosti od nekaj deset tisoč evrov do nekaj milijonov evrov. Po zadnjih celoletnih podatkih iz leta 2022 je Slovenija v Ruando izvozila za skoraj dva in pol milijona evrov blaga, medtem ko je uvozila blago v vrednosti nekaj več 156.000 evrov.

Program uradnih srečanj tuje gostje danes vključuje srečanje z zunanjo ministrico Tanjo Fajon in predsednico republike Natašo Pirc Musar, v sredo pa bo sodelovala tudi na 13. mednarodni konferenci Dan Afrike v ljubljanskem Centru Rog na panelu o zelenem prehodu.

Back to top button