Klakočar Zupančič s predstavnico Slovenske karitas o mednarodnih projektih

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes sprejela vodjo mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jano Lampe. Ta ji je predstavila projekte mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Beseda je tekla tudi o Ruandi in pomenu povečanja deleža pomoči tej državi, tudi prek nevladnih organizacij, kot je Slovenska karitas.

Kot so sporočili iz DZ, je Lampe uvodoma predstavila delovanje Slovenske karitas, dobrodelne organizacije, ki izvaja projekte mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči že od devetdesetih let, ko so bili po njenih besedah prisotni bolj na območju Zahodnega Balkana, od leta 2006 pa so dejavni tudi v državah Podsaharske Afrike, še posebej v Ruandi, Burundiju, Zambiji, Malaviju, Centralnoafriški republiki, Madagaskarju in v Bocvani.

“Slovenska karitas je del velike svetovne mreže. 162 organizacij Karitas deluje v 200 državah sveta in v vsakem trenutku smo se sposobni odzvati z mednarodno humanitarno pomočjo,” je dejala. Kot je dodala, sodelujejo tudi pri nudenju humanitarne pomoči v regijah, ki se soočajo s krizami, kot sta Ukrajina in Gaza.

S pomočjo donacij posameznikov, podjetij ter ministrstva za zunanje in evropske zadeve so za pomoč Ukrajini od začetka vojne namenili 4,3 milijona evrov, pri čemer je v ospredju predvsem skrb za otroke in mladostnike. Sodelujejo tudi pri donaciji materialne pomoči palestinskim civilistom v Gazi.

V nadaljevanju pogovora sta se sogovornici dotaknili tudi Ruande, ki jo je Klakočar Zupančič lani obiskala, predvidoma spomladi pa bo na povratnem uradnem obisku v Sloveniji predsednica parlamenta Ruande.

Kot je dejala Lampe, so od leta 2006 izvedli več razvojnih in humanitarnih projektov v Ruandi s pomočjo lastnih dobrodelnih akcij in ob sofinanciranju slovenske vlade ter v sodelovanju z lokalnimi partnerji. Predstavila je učinke njihove pomoči za preživetje najranljivejših, še posebej žensk in otrok, prispevek k trajnostnem razvoju ter načrte za delovanje v Ruandi v prihodnosti. Pogovor je tekel tudi o pomenu povečanja deleža pomoči s strani države in prek nevladnih organizacij, kot je Slovenska karitas, ki po njenih besedah poskrbi tudi za dobro promocijo Slovenije v partnerskih državah, kjer delujejo, so še dodali v DZ.

Back to top button