Slovenija

Katoličani obeležujejo telovo, na nekaterih cestah že povečan promet

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo. Ob tem se spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče katoliške vere. Ker je telovo med drugim v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem dela prost dan, to na cestah prinaša povečan promet. Ponekod že prihaja do zastojev.

Praznik svetega Rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. V Cerkvi ga namreč obeležujejo 11 dni po binkoštih, ki jih praznujejo 50 dni po veliki noči.

Za evharistijo so se v zgodovini Cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena, izhaja pa iz svetopisemskega izročila, po katerem je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, s katero se spominjajo zadnje večerje, je tako od začetkov krščanstva razpoznavno znamenje kristjanov.

Za praznik so po slovenskih cerkvah ali v njihovi okolici značilne procesije, ponekod jih pripravljajo tudi prvo nedeljo po prazniku. Letos je praznovanje omejeno zaradi epidemioloških ukrepov.

Ker si bodo mnogi v državah, v katerih je danes dela prost dan, vzeli mini dopust oziroma podaljšan konec tedna, na prometnoinformacijskem centru danes pričakujejo povečan promet. Med drugim zastoji že nastajajo na avtocesti iz smeri Gorenjske proti Primorski. Do zastojev prihaja tudi na ljubljanski obvoznici. Občasno zaradi njih zapirajo predor Šentvid.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button