AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije se bo predstavila javnosti

Kandidatka za mesto viceguvernerke Banke Slovenije Tina Žumer se bo danes predstavila javnosti. Predstavitev v predsedniški palači sledi dan zatem, ko je predsednik republike Borut Pahor v DZ poslal predlog za njeno imenovanje v svet Banke Slovenije.

Tina Žumer je v preteklosti že delovala kot svetovalka na Banki Slovenije, trenutno pa je kot ekonomska analitičarka zaposlena pri Evropski centralni banki.

Pahor je že po posvetu z vodji poslanskih skupin v DZ v začetku marca sporočil, da bo za viceguvernerko predlagal Žumrovo, če bo po dodatnih neformalnih posvetih ugotovil, da uživa zadostno podporo.

“Kandidatka izpolnjuje strokovne kriterije za opravljanje funkcije, iz dosedanjih pogovorov pa je mogoče tudi sklepati, da uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev,” pa so iz predsednikovega urada sporočili v ponedeljek.

Na poziv za izbiro možnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije je sicer konec lanskega leta Pahor prejel sedem predlogov kandidatur. Te so oddali Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman, Primož Simončič in Žumrova.

Novoimenovani viceguverner Banke Slovenije bo v svetu centralne banke nasledil Marka Bošnjaka, ki je konec maja lani uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

Oktobra lani je Pahor DZ v potrditev že predlagal vodjo analitsko-raziskovalnega centra na Banki Slovenije Brezigar Mastenovo, ki pa med poslanci na koncu ni dobila potrebne večine.

Source
STA
Back to top button