Kanal A: Sodba delovnega sodišča v tožbi Muženiča najkasneje do konca avgusta

Na delovnem sodišču v Ljubljani je bila danes obravnava v tožbi nekdanjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča zoper policijo zaradi razrešitve in premestitve na drugo delovno mesto ter za izplačilo razlike v plači. Po poročanju Kanala A je bila današnja obravnava kratka, sodišče bo pisno sodbo izdalo do konca avgusta.

Na današnji prvi in edini obravnavi na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani sta obe strani predložili dokazne predloge in se odpovedali tako zaslišanju kot zaključnim besedam, je poročal Kanal A.

Muženiča je prejšnji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner maja lani razrešil s te funkcije in ga premestil. A je Muženič zoper razrešitev vložil tožbo na upravno sodišče, ki je njegovo razrešitev odpravilo in zadevo vrnilo policiji v ponovni postopek. Nato je na Muženičev predlog delovno sodišče potrdilo začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Po razrešitvi Muženiča je sicer NPU kot vršilec dolžnosti sprva vodil Igor Lamberger. Po komaj dveh mesecih ga je zamenjal Uroš Lepoša, ki pa je že v začetku oktobra predlagal generalnemu direktorju policije, naj ga razreši, kot razlog pa je navedel osebne razloge. Mediji so sicer poročali, da naj bi obupal zaradi nemogočih razmer za delo, saj da ne more normalno delati v okoliščinah, kjer naj bi bilo vse podrejeno politiki.

Nekaj dni kasneje je kot vršilka dolžnosti vodenje NPU prevzela Petra Grah Lazar, ki je pred tem delala kot managerka za finančno svetovanje v družbi Deloitte svetovanje. Na njeno imenovanje sicer ves čas letijo očitki o političnem kadrovanju. Aprila letos ji je sedanji direktor policije Anton Olaj mandat v. d. direktorice podaljšal za šest mesecev oz. do imenovanja novega direktorja NPU, ki ga je torej z začasno odredbo ustavilo sodišče.

Pred delovnim sodiščem v Ljubljani v zvezi s premestitvijo Muženiča sicer potekata dva delovnopravna spora. Prvi spor se nanaša na premestitev z delovnega mesta direktorja NPU na drugo delovno mesto v službi generalnega direktorja policije. Drugi spor pa se nanaša na premestitev z delovnega mesta službe generalnega direktorja policije v vodstvo policije.

Source
STA
Back to top button