K dopolnitvam interventnega zakona poziva tudi civilna iniciativa turističnih vodnikov

Civilna iniciativa turističnih vodnikov Slovenije je še ena v vrsti organizacij, ki poziva k dopolnitvi v četrtek na vladi sprejetega interventnega zakona za pomoč turizmu. “Verjamemo, da se vlada po svojih najboljših močeh trudi pomagati gospodarstvu. Žal nas interventni zakon za pomoč turizmu ne naslavlja,” so zapisali.

Turistični vodniki so svoje poslovne načrte oblikovali “na obljubah in napovedih v zvezi z težko pričakovanim interventnim zakonom za turizem”, so zapisali v pismu, ki so ga naslovili na gospodarsko ministrstvo. Opozorili so, da se kadri preusmerjajo v druge dejavnosti, več jih je pristalo tudi na zavodu za zaposlovanje. “Manevrskega prostora, ko bi si tisti, ki smo uspeli ohraniti svoje dejavnosti do danes, lahko pomagali z lastnimi sredstvi, ni več,” so opozorili.

V civilni iniciativi so moči združili Združenje turističnih vodnikov Slovenije in Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije. Kot so poudarili, so jim prihodki zaradi pandemije covida-19, ki je močno prizadel globalni in slovenski turizem, upadli za več kot 80 odstotkov.

“Brez turističnih vodnikov kakovostnega turizma ni in ne more biti. Zaupamo, da se vlada tega zaveda,” so dodali.

Zavzeli so se za nadomestilo čakanja na delo do 1. maja 2022, ko se pričakuje normalen zagon turizma na globalni ravni, ter nadomestilo mesečnega temeljnega dohodka za enoosebne d.o.o. in samozaposlene samostojne podjetnike do istega datuma.

Po njihovem je nujna tudi enkratna finančna pomoč vsem turističnim vodnikom in manjšim turističnim agencijam, katerim so se nakopičili stroški, vezani na prepoved opravljanja dejavnosti.

“Dodajamo, da smo od začetka epidemije v letu 2020 pa do danes večkrat ponudili konkretne rešitve za vključitev turističnih vodnikov v projekte, kjer bi lahko smotrno prispevali k ugledu države. Najpomembnejši predlog je bil vsekakor vodenje tujih gostov v času predsedovanja EU. Žal še vedno nimamo konkretnih odgovorov ministrstva za zunanje zadeve,” so poudarili.

Spomnili so še, da so turistični vodniki v veliki meri vezani na mestni in tujski turizem, ki pa se ne zažene z danes na jutri. Če so torej, kot je po njihovem ugotavljal vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik, frizerski saloni in gostinski lokali polni, je preživetje turističnih vodnikov še vedno odvisno od pomoči. “Vnovič pozivamo odločevalce, da naj nas povabijo v strokovni svet za turizem in prisluhnejo tudi nam, ki smo v neposrednem stiku z gosti na terenu,” so sklenili.

Tudi v stranki Dobra država so danes opozorili, da ukrepi novega interventnega zakona ne naslavljajo ključnega ekonomskega vprašanja: finančne izčrpanosti določenih ponudnikov zaradi dolgotrajnega zaprtja. V sporočilu za javnost so tudi predlagali, da se namesto zmede okoli dveh vrst bonov le poveča vrednost starih bonov ter za celoten znesek omogoči razširjeno uporabo v turizmu, gostinstvu, športu kulturi, na prireditvah. Hkrati bi poenostavili prenos na družinske člane, kar bo omogočilo večjo izkoriščenost in s tem večje učinke za turistična podjetja.

Source
STA
Back to top button