Junija inflacija na letni ravni 1,4-odstotna

Cene življenjskih potrebščin so bile junija na letni ravni višje v povprečju za 1,4 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,6 odstotka, je sporočil državni statistični urad. Inflacija se je s tem v primerjavi z majem, ko je bila na letni ravni 2,1-odstotna, na mesečni pa 0,9-odstotna, junija nekoliko umirila.

Povprečna 12-mesečna rast cen življenjskih potrebščin je bila v šestem letošnjem mesecu 0,1-odstotna, potem ko je bila junija lani enoodstotna.

Blago se je na letni ravni podražilo povprečno za 2,3 odstotka, storitve pa so se za 0,2 odstotka pocenile. Trajno blago je bilo dražje za 0,9 odstotka, poltrajno blago za 1,7 odstotka, blago dnevne porabe pa za 2,8 odstotka.

K letni inflaciji so največ (eno odstotno točko) prispevale višje cene naftnih derivatov. Cene tekočih goriv so se zvišale za 31,1 odstotka, cene dizelskega goriva za 24,8 odstotka in cene bencina za 19,3 odstotka.

Na drugi strani so se v letu dni najopazneje pocenili počitniški paketi, in sicer za 8,1 odstotka; inflacijo so znižali za 0,5 odstotne točke.

Od začetka januarja do konca junija letos je bilo zvišanje cen življenjskih potrebščin 2,8-odstotno. Lani je bilo v istem obdobju 0,2-odstotno.

V prvi polovici leta so se najbolj zvišale cene v skupini rekreacija in kultura (za 7,1 odstotka); v tej skupini so izstopale podražitve počitniških paketov (za 18,7 odstotka). Sledile so višje cene v skupinah prevoz (za 5,7 odstotka), oblačila in obutev (za 4,5 odstotka) ter restavracije in hoteli (za 3,7 odstotka).

Bistvenih pocenitev, ki bi opazneje blažile inflacijo prvega polletja leta 2021, ni bilo veliko; najbolj, za 1,8 odstotka, se je pocenilo zdravstvo.

K mesečni inflaciji so 0,4 odstotne točke prispevale višje cene storitev iz skupine rekreacija in kultura; med temi so se najbolj podražili počitniški paketi, za 11,5 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so inflacijo zvišali še dražja pogonska goriva (cene dizelskega goriva so se zvišale za 2,5 odstotka, cene bencina za 0,6 odstotka), nastanitvene storitve (za 3,6 odstotka) ter vse druge junijske podražitve.

Mesečno inflacijo so na drugi strani za 0,1 odstotne točke znižala cenejša oblačila, cene so v tej kategoriji upadle za 1,1 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v juniju 2021 1,7-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa ničodstotna. Mesečna rast cen je bila 0,4-odstotna.

V juniju so bile cene blaga na letni ravni v povprečju višje za 2,7 odstotka, cene storitev pa so ostale v povprečju nespremenjene. Blago dnevne porabe se je podražilo za 3,3 odstotka, trajno in poltrajno blago pa za 1,4 odstotka, je še sporočil statistični urad.

Statistični urad je sicer v ločeni objavi opozoril na spremembe na davčnem področju, ki so se zgodile v prvi polovici leta in so vplivale na inflacijo. V prvi polovici 2021 se je spremenil obračun davka na motorna vozila, znižala se je tudi stopnja DDV za ženske higienske izdelke. Spremembi v davščinah in trošarinah sta povzročili, da sta bili polletna in letna inflacija nižji, kot bi bili sicer, in sicer prva za 0,1, druga pa za 0,5 odstotne točke.

Source
STA
Back to top button