AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Julija poslabšanje gospodarskega razpoloženja

Po sedmih mesecih rasti se je razpoloženje v slovenskem gospodarstvu julija poslabšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime se je oblikovala pri 5,7 točke, kar je 2,2 točke nižje kot junija, vseeno pa 22,6 odstotne točke višje kot pred letom dni. Razpoloženje se je na mesečni ravni poslabšalo v vseh gospodarskih panogah in tudi med potrošniki.

K prvemu znižanju vrednosti kazalnika gospodarske klime v tem letu so prispevali vsi kazalniki. Najbolj se je znižal kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, po nekaj pa manj pa kazalniki zaupanja v trgovini na drobno, v predelovalnih dejavnostih, v gradbeništvu in med potrošniki.

Poslovanje v predelovalnih dejavnostih je omejevalo predvsem pomanjkanje surovin, v storitvenih dejavnostih in trgovini novi koronavirus, v gradbeništvu pa visoki stroški materiala, so te podatke povzeli na statističnem uradu.

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bila julija za eno točko nižja kot junija. Pri tem so se poslabšali skoraj vsi kazalniki pričakovanj in stanj z izjemo kazalnika pričakovane proizvodnje. Pričakovanja glede zaposlovanja so bila enako kot v prejšnjem mesecu.

Poleg na pomanjkanje surovin so podjetja v predelovalnih dejavnostih kot glavni omejitveni dejavnik julija najpogosteje navajala tudi pomanjkanje usposobljenih delavcev ter negotove gospodarske razmere.

Za eno točko nižja kot mesec prej je bila tudi vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu. Tudi tu so se vrednosti skoraj vseh kazalnikov stanj in pričakovanj poslabšale, najbolj pa kazalnika pričakovano zaposlovanje in obseg gradbenih del. Se je pa zvišala vrednost kazalnika skupna naročila.

Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih je bil julija za štiri točke nižji kot junija. Vrednosti kazalnikov stanj so se sicer večinoma zvišale, navzdol je bil obrnjen le kazalnik poslovni položaj.

Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno je po večmesečnem naraščanju julija upadel za deset točk. Večina kazalnikov se je poslabšala, izjemi sta kazalnika pričakovana prodaja in pričakovano zaposlovanje.

Od svoje vrednosti v juliju 2020 je bil kazalnik gospodarske klime v letošnjem juliju višji za 22,6 točke. Na zvišanje vrednosti tega kazalnika na letni ravni sta najbolj vplivala kazalnika zaupanja v storitvenih in v predelovalnih dejavnostih, so se pa zvišali tudi drugi kazalniki zaupanja: med potrošniki, v gradbeništvu in v trgovini na drobno.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button