Jože Dežman s februarjem imenovan za direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Poudarki zgodbe
  • Dežman je sicer Muzej novejše zgodovine Slovenije vodil že v mandatu 2005-2010.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je za direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije imenoval Jožeta Dežmana. Mesto direktorja bo prevzel 1. februarja 2021 in muzej vodil do vključno 31. januarja 2026, poroča današnje spletno Delo. Ponoči pa se je na ploščadi pred muzejem pojavil napis “sramota”.

Kot je danes v sporočilu za javnost zapisala direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije Kaja Širok, se je omenjeni napis pojavil v noči med 22. in 23. decembrom. Dogodek so nemudoma prijavili policiji.

“Smo in želimo ostati samostojne ustanove, ki nadzorujejo vsebino in celovitost svojih programov, razstav in dejavnosti, ne glede na vir financiranja ali model upravljanja. Naša strokovna in institucionalna integriteta je tu na prvem mestu, ne pristajamo na ustrahovanja in diskreditacijo našega dela. Smo in ostajamo družbenoodgovorni, spodbujamo neodvisnost in znanstveno svobodo, strpnost in medsebojno spoštovanje brez ogrožanja profesionalni muzejskih standardov,” je še zapisala direktorica muzeja.

Podobni napisi so se pojavili tudi na muzejski ploščadi pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova in vhodom v Slovensko kinoteko, ki so jih v sklopu čiščenja ploščadi dali odstraniti, še piše Delo.

Source
sta.si
Back to top button