Joveva in Grošelj glede STA pozvala Evropsko komisijo k hitri opredelitvi

Evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) sta danes v pismu pozvala izvršno podpredsednico komisije Margrethe Vestager k hitremu odzivu in opredelitvi glede financiranja Slovenske tiskovne agencije. Ob tem sta opozorila, da takšna vladna dejanja predstavljajo grožnjo slovenski medijski svobodi kot celoti.

 

Evropska poslanca sta v pismu opozorila, da sta osupla nad dejanji vlade. “Želiva, da se v najkrajšem možnem času popravi in prepreči nadaljnja škoda našemu neodvisnemu viru novic,” sta zapisala.

Komisarko, ki je pristojna za politiko konkurence, sta prosila, da se kar najhitreje odzove in opredeli do poskusa omejevanja zakonsko določenih pravic izvajanja javnih storitev STA s strani slovenske vlade.

Ob tem sta spomnila, da so popolnoma neodvisni in ustrezno financirani javni mediji predpogoj za vsako liberalno demokracijo, svoboda medijev pa je ena izmed brezpogojnih temeljnih vrednot Evropske unije.

Prepričana sta še, da je vlada prosila za mnenje Bruslja o tej zadevi z namenom odložitve zamude pri plačilu in izvajanjem dodatnega pritiska na uredniško avtonomijo ter s ciljem nadaljnje destabilizacije delovanja STA.

“Omenjeni ukrepi so nezaslišani, zato jih moramo ustaviti in zagotoviti pravilno izvajanje veljavnega zakona o STA in s tem izpolnitev finančnih obveznosti države do STA, kar jim bo omogočilo nadaljnje opravljanje njihovih javnih storitev. Jasno je tudi, da takšna vladna dejanja predstavljajo grožnjo slovenski medijski svobodi kot celoti, zato podpisnika ostro obsojava takšne vladne ukrepe,” sta zapisala.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je prejšnji teden opozoril, da je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zagotovili so, da bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje.

Na splošno evropska pravila o državnih pomočeh članicam EU omogočajo pomoč tiskovnim agencijam kot nadomestilo za službo v splošnem gospodarskem interesu, je danes v Bruslju povedala govorka Evropske komisije za področje konkurence Arianna Podesta. Pod določenimi pogoji, med katerimi je tudi določen prag, je lahko nadomestilo dodeljeno tudi brez predhodne odobritve komisije. Ta prag je določen pri 15 milijonih evrov na leto, piše v delovnem dokumentu komisije, ki opredeljuje ta navodila.

Source
STA
Back to top button