Jovanović bo v gledališkem prostoru ostal kot eden njegovih najvidnejših predstavnikov

Režiser Dušan Jovanović, ki je umrl v četrtek, je bil eden najvidnejših v zgodovini slovenskega gledališča, meni nekdanji ravnatelj ljubljanske Drame Janez Pipan. Po oceni dramaturga Blaža Lukana je bil med najpomembnejšimi slovenskimi dramatiki druge polovice 20. stoletja. Igralka Nina Valič pa se ga bo spominjala kot nesmrtnega mojstra jezika.

Jovanović je po Pipanovi oceni ustvarjal gledališče, ki je daleč presegalo standarde okolja, v katerem je deloval. “Bojim se, da je z njegovim odhodom konec s takšnim gledališčem,” je za STA povedal režiser, ki ne vidi Jovanovićevih naslednikov.

Dan umetnikove smrti je zanj tudi intimno zelo žalosten dan, saj sta sodelovala več kot 40 let in sta bila tudi po človeški plati zelo povezana.

Lukan se ga bo spominjal kot prodornega in izvirnega režiserja, ki je Slovensko mladinsko gledališče dvignil na zelo visoko raven. Poleg tega je dal pobudo za gledališko revijo Maske in bil med ustanovitelji gledališča Glej, je spomnil za STA. Bil je pedagog na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in vzgojil je več režiserjev, med njimi Pipana in Sebastijana Horvata. V smislu umetniškega vodje pa je le malokomu uspelo tako, kot je njemu uspelo s Slovenskim mladinskim gledališčem, je poudaril.

“Dušan. Oranžni veter, hlastač, impulzivni voznik, glasni orjak, gromoglasni smejalec, zadihani dramatik,” pa je na družbenem omrežju Facebook režiserju v slovo zapisala gledališka in filmska igralka Nina Valič. “Nesmrtni mojster jezika, nezadržni slovanski monstrum, nenasitni deček širokega koraka, glasni čudak, smešen za popizdit, težak kot nastanek sveta, velik kot sonce pred eksplozijo, nežen kot tvoja skrivnostna sla po raziskovanju človeške nature,” je naštela Valičeva, ki je sodelovala v njegovih produkcijah. “Veliki Jovo,” je sklenila svoj zapis.

Jovanović je v četrtek umrl v 82. letu starosti. Več kot pol stoletja je sooblikoval slovensko in širše gledališko dogajanje. Za svoje dramsko in režijsko delo je bil večkrat nagrajen, med drugim s sedmimi Borštnikovimi nagradami za najboljšo režijo in štirimi Borštnikovimi nagradami za najboljšo uprizoritev v celoti.

Source
sta.si
Back to top button