SlovenijaGospodarstvo

Jeseniška in kranjskogorska občina na občinski meji uredili novo ferato

Občini Jesenice in Kranjska Gora sta združili moči in v soteski potoka Dobršnik nad Hrušico uredili ter danes tudi slavnostno odprli novo ferato. Na ta način tudi Jesenice krepijo svojo turistično ponudbo in dopolnjujejo ponudbo destinacije Kranjska Gora, kjer so v minulih letih že uredili štiri zelo priljubljene ferate.

 

Kot je izpostavil jeseniški župan Blaž Račič, se Občina Jesenice želi postaviti na turistični zemljevid Slovenije. “V soseščini je veliko znanih turističnih krajev in verjamem, da imamo tudi v jeseniški občini kar nekaj znamenitosti, ki jih lahko pokažemo,” je dejal.

Vesel je, da je turistični potencial Jesenic prepoznala tudi Kranjska Gora, s katero sta skupaj uredili ferato, ki teče po meji med obema občinama. “Tudi na ta način zmanjšujemo meje, ki nas ločujejo, in verjamemo, da aktivni ljubitelji narave, ki bodo radi prihajali sem, ne bodo opazili občinskih meja,” je poudaril Račič.

Računa, da bodo s tovrstno krepitvijo športne in turistične ponudbe še nadaljevali. Kot je pojasnil, imajo namreč na območju občine še več zanimivih pobočij. V luči tega so se zadnjih letih osredotočili na urejanje različnih pohodnih poti. Kranjskogorska občina pa je poskrbela za povezavo z Jesenicami z novo pohodno potjo med Mojstrano in Hrušico.

V kranjskogorski občini se z izgradnjo ferat in njihovo popularizacijo trudijo že več let. Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je prepričan, da nova ferata v Karavankah, ki imajo prav tako veliko turističnega potenciala, lepo zaokrožuje ponudbo v Gozd Martuljku in Mojstrani, kjer delujejo že štiri zelo priljubljene ferate.

“To je turistična ponudba, ki jo potrebujemo,” je izpostavil kranjskogorski župan Janez Hrovat in pojasnil, da ferate v dolinah privabljajo goste preko celega leta. Zato je tudi Kranjska Gora prispevala k ureditvi ferate Dobršnik, ki je obe občini skupaj stala 40.000 evrov.

Upravljanje ferate sta zaupali Zavodu za šport Jesenice, ki je poskrbel, da si bo mogoče v piceriji Trucker, ki jih najbližje vstopu v ferato, izposoditi plezalno opremo. Od parkirišča na Hrušici je do ferate potrebnih 15 minut hoje. Sama ferata je dolga približno 1000 metrov in premaga višino 270 metrov, povratek do izhodišča pa je po gozdni vlaki.

Ferata je srednje zahtevna, na njej se menjavajo lažji in težji odseki, zato je potrebna večja mera previdnosti. Še zlasti je treba paziti, če se blato oprijema obutve, da ne pride do zdrsa, je opozoril direktor Zavoda za šport Jesenice Almin Gorinjac.

Predsednik Planinskega društva Ivo Ščavničar je ocenil, da lahko ferata tistim, ki si želijo vstopiti v gorski svet, predstavlja lepo priložnost za pridobitev tehničnih izkušenj na dokaj varen način. Plezanje po ferati je lahko namreč tudi priprava na obisk visokogorja po brezpotjih in plezalnih smereh.

Ferata Dobršnik pa je tudi posebej slikovita, je izpostavil Gorinjac, saj nudi pogled na kar osem slapov ter je bogata s fosili ter floro in favno. Na tem območju je že pred več kot 100 leti potekala turistična pot. Sotesko Dobršnik namreč sestavlja največja skupina slapov v Karavankah. Za njeno predstavitev pa je na informativnih tablah pred vstopom v ferato poskrbela Razvojna agencija Zgornje Gorenjske.

Source
STA
Back to top button