Jelinčič glede Tajvana: Mislim, da je Janša storil veliko napako

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je danes ostro obsodil izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana in Kitajske ter jih označil za napako. Poudaril je, da je Kitajska glavni akter v mednarodni skupnosti, za Slovenijo pa tudi pomemben gospodarski partner.

 

 

“Mislim, da je gospod Janša naredil veliko napako s tem, da je Tajvan razglasil kot glavno izhodišče za gospodarske posle,” je na novinarsko vprašanje odgovoril Jelinčič.

Opozoril je na pomen Kitajske kot ključnega akterja v mednarodni skupnosti, “še posebej sedaj, ko se povezuje z Rusijo, Indijo ter celotno azijsko regijo z namenom postati nekakšen nasprotni pol ZDA”.

“Takšne napake bodo škodovale Sloveniji in njenemu gospodarstvu. Predvsem pa se takšnih odločitev ne sprejema na vrat na nos, četudi smo s tem ugodili ZDA,” je dodal.

Premier Janša je namreč v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev. Hkrati je bil zelo kritičen do Kitajske zaradi prepočasnega obveščanja o grožnji koronavirusa.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so izjave slovenskega premierja glede Tajvana že obsodili in jih označili za nevarne.

Prihodnji petek bo sicer o Janševih izjavah na zahtevo koalicije KUL razpravljal zunanjepolitični odbor DZ. Predlagatelji seje menijo, da bi lahko imele Janševe izjave dolgoročne posledice na odnose z azijskimi državami in so v neskladju z dolgoročno strategijo slovenske zunanje politike.

Zaradi Janševih izjavo so nekatera slovenska podjetja, ki delujejo na kitajskem trgu, že prejela odzive partnerjev. Kot so v četrtek pojasnili v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, prihaja do preklicev pogodb in tudi do izstopov iz dogovorjenih naložb.

Source
STA
Back to top button