Javni mediji morajo po mnenju stranke DeSUS ostati neodvisni

Stranka DeSUS glede na napovedi v javnosti, da bo pri programih Radiotelevizije Slovenija (RTVS) prišlo do sprememb pri ključnih oddajah, zahteva, da javni mediji ostanejo neodvisni od vsakokratne vladajoče politične opcije, tako tudi RTVS. Pri tem obsojajo vse pritiske na novinarje in medije.

 

 

“Sklepati je, da bo vladajoča politična opcija temeljito opravila svoje delo in tudi preko najvišjih organov, kot sta nadzorni in programski svet, uporabila vsa orodja, da si podredi tudi RTVS,” so zapisali v stranki.

Pri tem so znova opomnili, da stranka ni predlagala nobenih predstavnikov svoje stranke v programski in nadzorni svet RTVS v novem štiriletnem mandatu. Od članov obeh svetov pa pričakujejo takšno ravnanje, ki bo javnemu mediju omogočalo nepristransko poročanje.

V zadnjih dneh je RTVS v ospredju pozornosti javnosti zaradi zadnje oddaje Tarča na Televiziji Slovenija (TVS) minuli teden, v kateri je voditeljica Erika Žnidaršič gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja. Član programskega sveta RTVS Slavko Kmetič, ki je v svetu predstavnik civilne družbe, je predsednika sveta Cirila Baškoviča celo pozval k sklicu izredne seje sveta, na kateri bi obravnavali to oddajo.

V kolektivu informativnega programa TVS so najostreje obsodili takšne pritiske.

Komisija programskega sveta za informativne programe pa bo o oddaji govorila v četrtek. Sindikat novinarjev TVS in aktiv novinarjev informativnega programa TVS sta že izrazila protest proti temu, podprl pa ju je tudi Aktiv novinarjev Radia Slovenija.

RTVS je v ponedeljek sicer zavrnila govorice o suspenzu voditeljice Tarče, ki so minuli teden zaokrožile na družbenih omrežjih, in nasprotovala pritiskom na novinarje. Oddaja pa ostaja na sporedu, so zagotovili.

Source
STA
Back to top button