Januarja že drugi mesec zapored rast prihodka v trgovini na drobno

Trgovina na drobno, ki jo je epidemija covida-19 močno prizadela, se krepi. Januarja se je realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno v primerjavi z decembrom povečal za 1,4 odstotka, kar predstavlja že drugo zaporedno mesečno rast. Letna primerjava medtem še vedno kaže na precejšen, kar 13-odstotni padec.

Po podatkih državnega statističnega urada je bil prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv januarja za 4,4 odstotka višji kot mesec prej. Prihodek od prodaje neživil je bil za 1,3 odstotka nižji, prihodek od prodaje živil pa za 16,3 odstotka višji.

V primerjavi z lanskim januarjem je slika drugačna, saj je bil prihodek v trgovini na drobno letos za 13 odstotkov nižji. Prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je bil za 2,9 odstotka nižji, prihodek od prodaje neživil pa za 19,5 odstotka nižji. Po drugi strani se je zvišal prihodek od prodaje živil, in sicer za 18,5 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh je bil v januarju za 5,1 odstotka višji kot v decembru in za 24,1 odstotka nižji kot v lanskem januarju.

Source
STA
Back to top button