Janševa vlada nadaljuje z delom, vse poslanske skupine povabljene k sodelovanju

Potem ko je vlada Janeza Janše v ponedeljek uspešno prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici, bo danes nadaljevala z običajnim delom. Ministrska ekipa se tudi seje DZ o nezaupnici ni udeležila. Kot je premier zapisal po glasovanju v DZ, je za njo še en naporen delovni dan. Medtem je vse poslanske skupine ponovno povabil k sodelovanju.

Premier Janez Janša ob ponedeljkovem večernem glasovanju o konstruktivni nezaupnici ni bil prisoten v dvorani DZ. Po glasovanju pa je na Twitterju zapisal, da je za vladno ekipo še en naporen dan priprav na dve redni tedenski seji vlade. Medtem so se v DZ prešteli, KUL pa je dobila “pičlih 40 glasov”.

Na Facebooku pa je še dodal, da vlada vabi vse poslanske skupine k sodelovanju pri premagovanju epidemije in k skupnim naporom za blaginjo Slovenije. “Ne gradimo na zamerah, dovolj je prostora za vse in vsi se lahko prepoznamo v barvah Slovenije,” je pozval.

Sodeč po preteklih izjavah in po glasovanju v DZ je najbolj možno sodelovanje z DeSUS. Ta bi utegnila podpisati sporazum, kot ga ima vlada sklenjenega z SNS in poslancema narodnih manjšin. Tako bi DeSUS lahko ostala tudi v vladnem kadrovskem razrezu. Prvak DeSUS Karl Erjavec ne verjame, da se bo to zgodilo. V vladi sicer še vedno dela kmetijski minister iz vrst te stranke Jože Podgoršek.

Vladna ekipa se bo sicer popolnila, v prihodnjih dneh bo pred pristojnim parlamentarnim odborom zaslišan kandidat za zdravstvenega ministra Janez Poklukar. Glede na napovedi predstavnikov koalicije pa je v ministrski ekipi možna še kakšna osvežitev.

Konstruktivno nezaupnico, o kateri se je v ponedeljek izrekel DZ, so predlagali poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS. Kandidatu za predsednika vlade Erjavcu na tajnem glasovanju ni uspelo zbrati dovolj glasov. Podprlo ga je 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.

Source
STA
Back to top button