Janša: Vložitev interpelacije dokaz, da KUL ne verjame v uspeh nezaupnice

Vložitev interpelacije zoper ministra Janeza Ciglerja Kralja po prepričanju premiera Janeza Janše dokazuje, da koalicija KUL ne verjame v uspeh napovedane nezaupnice njegovi vladi. Janša je v odzivu na današnjo vložitev interpelacije na Twitterju sicer ocenil, da Cigler Kralj dela dobro in zakonito.

 

Poslanci strank LMŠ, SD, Levice in SAB so danes v DZ vložili interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. To so napovedali že v minulih dneh, med očitki v interpelaciji pa so navedli ministrovo odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše, nepripravo ustreznih zakonskih predlogov in drugih pravnih aktov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih ter neustrezen dialog s socialnimi partnerji.

Ministru prav tako očitajo koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev prek javnega razpisa ter posledičnega favoriziranja določene nevladne organizacije. Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil minister, je bil namreč med 17 organizacijami, ki jim je petčlanska komisija ministrstva na razpisu dodelila sredstva za odpravljanje socialnih stisk v času epidemije.

Premier Janša je v odzivu na današnjo vložitev interpelacije Ciglerja Kralja ocenil, da bo to “odlična priložnost za razpravo o tem, koliko denarja so ministrstva pod taktirko strank SD, LMŠ SAB doslej namenjala za svoje nevladne organizacije in koliko za zdravstvo, upokojence, šolstvo ali šport”. Cigler Kralj po njegovem “dela dobro in zakonito, zato to ne bo interpelacija zoper njega”.

Dejstvo, da so opozicijske stranke vložile interpelacijo ministra njegove vlade, pa po Janševi oceni dokazuje, da v strankah KUL “ne verjamejo v svojo famozno nezaupnico”. “Ker zakaj bi sicer odstavljali posameznega ministra, če bi verjeli, da bodo zrušili celo vlado,” je navedel.

Ob tem je takšno dogajanje sredi epidemije novega koronavirusa ocenil kot “zavržno destruktivno početje, kakršnega ‘zmore’ levica samo v Sloveniji”.

Cigler Kralj bo interpelacijo po napovedih iz NSi komentiral v ponedeljek. Je pa že na četrtkovi novinarski konferenci zavrnil očitek o slabem delu pri preprečevanju okužb v domovih za starejše in med drugim ocenil, da je ministrstvo skupaj z ekipami v domovih za starejše napravilo vse, kar je bilo v danih razmerah mogoče, da pa so domovi zaradi zapostavljenosti v preteklih letih epidemijo pričakali na kolenih.

Prav tako je že zavrnil očitke, da bi ravnal koruptivno in klientelistično, ker je ministrstvo dodelilo sredstva zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil. Zatrdil je, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa.

Source
STA
Back to top button