Janša: vlada dopolnila načrt sproščanja protikoronskih ukrepov

Vlada je dopolnila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, pri čemer bo upoštevala tudi epidemiološke razmere v posameznih regijah, je na novinarski konferenci povedal premier Janez Janša. O morebitnem sproščanju bo vlada odločala tedensko, prvič prihodnjo sredo. V torek bo predstavljen tudi načrt cepljenja za januar in februar.

 

Epidemiološka situacija v Sloveniji je po besedah Janše resna in glede na pričakovano povečevanje števila okužb po praznikih potrebujemo čas, da se situacija stabilizira in da krivuljo obrnemo navzdol.

Za sproščanje po posameznih regijah bo sicer treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, je poudaril Janša.

Po besedah podpredsednika vlade in predsednika koalicijske NSi Mateja Tonina želi vlada z načrtom povečati tako predvidljivost kot odpornost. V preteklosti je bilo namreč večkrat mogoče slišati očitke, da se ukrepe spreminja z danes na jutri in da je premalo časa za pripravo nanje, zato lahko načrt bistveno prispeva k predvidljivosti tega, kar sledi, je dejal.

Z načrtom bodo po njegovih besedah odpravljeni tudi sumi, da se nekaj spreminja zgolj zato, ker je nekdo drug bolj glasen. Pomembno se mu zdi, da se vlada načrta jasno drži in da ni odstopanj.

Ob tem prioriteta vlade ostaja varno odpiranje šol. A se bo lahko zgodilo, da bodo vrtci in šole v nekaterih regijah odprti, v drugih pa ne, je še pojasnil Tonin.

V drugi, rdeči fazi je sicer predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente. Vrnitev ostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb kot hospitaliziranih padlo pod 1000.

Vlada bo o morebitnih prvih sprostitvah ukrepov po posameznih regijah 18. januarja prvič odločala v sredo. Sicer pa se bo vlada od prihodnjega tedna sestajala na dveh rednih sejah vsak teden, ena bo namenjena izključno epidemiološkim razmeram in ukrepom.

Kot je še izpostavil Janša, različna epidemiološka situacija v regijah terja selektiven pristop tako k sproščanju ukrepov kot pri cepljenju. V prihodnjem tednu bodo predstavili tudi načrt cepljenja po tednih za posamezne prednostne kategorije, delno tudi načrt z regionalnimi prednostmi.

Do sedaj je bilo sicer razdeljenih nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva, Slovenija pa je po besedah Janše v dogovorih za naročilo še milijona odmerkov Pfizerjeva cepiva. Naslednjih 16.500 odmerkov cepiva Slovenija pričakuje v prihodnjem tednu, ko se bo začelo cepljenje najstarejših tudi v zdravstvenih domovih.

Tonin je še povedal, da bomo po napovedih stroke za uspešen spopad z epidemijo morali “trdo delati vsaj do poletja”, pri čemer pa si bomo morali medsebojno pomagati. Sam verjame, da nam na koncu lahko uspe, posebej, ker je država gospodarstvo ohranila v primerni kondiciji. “Zunanja javnost nas ocenjuje pozitivno, obrestne mere so zgodovinsko nizke, zaradi česar imamo nekaj več manevrskega prostora pri soočanju z epidemijo,” je dejal.

Source
STA
Back to top button