EUAktualnoSlovenija

Janša v razpravi o Sloveniji v Evropskem parlamentu v spor glede predvajanja videa

Nastop premierja Janeza Janše v razpravi o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je zaznamoval spor z vodjo skupine Sophie in ‘t Veld glede predvajanja videa o napadih na novinarje v Sloveniji. Ko vodja skupine ni dovolila predvajanja videa namesto Janševe predstavitve, je premier prekinil povezavo.

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je danes drugič razpravljala o razmerah v Sloveniji. V razpravi naj bi poleg vrste drugih udeležencev sodelovala tudi premier Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti.

Janša je uvodoma poudaril, da je ta razprava namenjena notranjepolitičnemu razčiščevanju v Sloveniji, kar verjetno nikogar drugega ne zanima. Izpostavil je, da so bili novinarji v Sloveniji pretepeni do smrti in odpuščeni iz službe, ko so umirali, ter da predlaga prikaz videa o napadih na novinarje v Sloveniji.

Sledila je dolga in ostra izmenjava z vodjo skupine, ki predvajanja videa namesto ustne predstavitve premierja ni dovolila, saj da ni v skladu z utečenim procesom dela skupine. Janša je protestiral, češ da njenih argumentov “ne kupi” in da videa nočejo predvajati zaradi njegove vsebine.

Povezave z ministrom za kulturo v skupini niso mogli vzpostaviti. Po omenjeni izmenjavi je povezavo prekinil tudi premier. Več članov skupine je podprlo odločitev vodje, član iz vrst desnosredinske EPP Vladimir Bilčik pa je pozval tudi k temu, da se razčisti dogajanje v povezavi z videom pred razpravo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button