Slovenija

Janša v četrtek na delovni obisk na Poljsko

Premier Janez Janša se bo v četrtek mudil na delovnem obisku na Poljskem, kjer ga bo gostil poljski kolega Mateusz Morawiecki. Namen obiska je krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med državama ter izmenjava mnenj o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah, tudi o slovenskem predsedovanju EU, so navedli v premierjevem kabinetu.

Premierja bosta govorila o prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. Glavna prioriteta je okrepitev odpornosti EU na krize, kot so zdravstvene.

Pogovori bodo osredotočeni tudi na dvostransko sodelovanje med državama. Kot so navedli v Janševem kabinetu, so odnosi med državama dobri in prijateljski. Interes za krepitev dvostranskega sodelovanja se kaže na področjih transporta, logistike, energetike, notranjih zadev, obrambe, kulture in znanosti, so dodali.

Državi med drugim dobro sodelujeta v pobudi Tri morja in v razširjenem formatu višegrajske skupine, so poudarili.

Janša se bo v okviru četrtkovega obiska v Varšavi sestal tudi s predsednico spodnjega doma tamkajšnjega parlamenta Elzbieto Witek.

Od predstavnikov slovenske vlade je Poljsko nazadnje pred dvema mesecema obiskal minister za obrambo Matej Tonin. Po pogovorih s poljskim kolegom Mariuszem Blaszczakom je dejal, da Poljska za Slovenijo predstavlja zgled na področju modernizacije in kadrovske popolnitve vojske, ki ga nameravajo uporabiti pri krepitvi in modernizaciji slovenske vojske.

Source
STA
Back to top button