Janša: Sproščanja ukrepov v naslednjih tednih ne gre pričakovati

Zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati, je danes dejal predsednik vlade Janez Janša. Kot je povedal, ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. K sodelovanju je posebej pozval lokalne skupnosti in medije.

 

Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, je bilo doslej v Slovenijo dobavljenih nekaj več kot 76.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Za naslednji mesec imamo zagotovila za več kot 100.000 odmerkov obeh doslej odobrenih cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne. Dobava cepiva AstraZenece pa je glede na dogajanje na evropski ravni še pod vprašajem. Če pa bo tudi to cepivo prišlo, ga bodo dodatno vključili v načrt cepljenja.

Po besedah premiera lahko v Sloveniji 70-odstotno precepljenost še vedno pričakujemo do poletja. Temu odstotku bi se, kot je dodal, precej približali tudi v primeru, da bi dobili le obljubljene količine cepiv obeh podjetij, ki jih že uporabljamo. Zelo verjetno pa je, da bo od ostalih cepiv, ki so v fazi odobritve v naslednjih tednih prišlo do odobritve in začetka dobav vsaj enega cepiva, kar dodatno krepi optimizem.

Je pa Janša ob tem izpostavil, da je žal večina že zagotovljenih dobav koncentrirana na mesece od marca naprej, kar pomeni, da ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije.

Zato bo, kot je dejal, žal treba v tem času še posebej skrbno upoštevati vse preventivne ukrepe, omejiti stike na minimum in pri njih uporabljati vso priporočeno zaščito. Zavedati se je namreč treba, da imamo v tudi Sloveniji razširjeno tudi angleško verzijo novega koronavirusa, ki se širi hitreje.

Source
STA
Back to top button