Janša se je v Zagrebu udeležil slovesnosti ob hrvaškem dnevu državnosti

Predsednik vlade Janez Janša se je v soboto zvečer skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša na povabilo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića udeležil slovesnosti ob hrvaškem dnevu državnosti, ki so jo pripravili v hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu, so sporočili iz Janševega kabineta.

Ob prihodu v Zagreb je Janša v izjavi za medije čestital Hrvaški ob dnevu državnosti in dejal, da se obe državi spominjata osamosvojitve pred 30 leti. “Letos je leto, ko se tako Slovenija kot Hrvaška spominjata dogodkov in pogumnih korakov, ki smo jih naredili zato, da smo se znebili jugoslovanskega jarma in vzpostavili lastno suverenost in državnost,” je dejal.

“To so bili časi velikega tveganja, pa tudi velikega poguma tako za Slovenijo kot Hrvaško. In če danes primerjamo čas, ki ga sedaj živimo, s tistim časom, vidimo, da kljub težavam, ki jih imamo, in kljub epidemiji, s katero se še vedno soočamo in upamo, da smo na koncu tega boja in da smo uspešni, da je ta primerjava v velikanski meri v korist sedanjosti,” je dejal.

Kot je dodal, sta danes tako Slovenija kot Hrvaška članici Nata in Evropske unije, “skupaj se borimo in prizadevamo za to, da bi se Evropa širila in postala cela in svobodna v celoti”.

“Če smo bili pred 30 leti nekje na pragu nove poti, smo danes po 30 letih na sredini prehojene poti, kjer so še vedno problemi, kljub temu pa je čas neprimerljivo bolj optimističen in danes smo skupaj kot članici EU in zveze Nato tudi v položaju, ko lahko pomagamo drugim in ko lahko pomagamo tistim, ki želijo vstopiti v ta prostor svobode in prostor, o katerem smo pred 30 leti zgolj sanjali,” je dejal.

Janša je hrvaškega premierja povabil na proslavo ob dnevu državnosti 25. junija, ko bo Slovenija drugič prevzemala predsedovanje Svetu EU, so sporočili iz njegovega kabineta.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button