Janša se bo s šolniki dogovarjal o vnovičnem odpiranju vrtcev, šol

"Prizadevanja" za "čim hitrejšo in trajno vrnitev"

Predsednik vlade Janez Janša se bo s predstavniki vzgoje in izobraževanja pogovarjal o vnovičnem odpiranju vrtcev in šol. Podpisali naj bi tudi skupno izjavo, ki pa je za nekatere sporna.

Osnutek izjave so usklajevali že nekajkrat in jo bodo še. V njej naj bi podpisniki – predstavniki vlade in šolstva – soglašali s prizadevanjem za čim hitrejšo, varno in trajno vrnitev vseh otrok in mladostnikov v vrtce in šole, pa tudi z delovanjem v skladu s priporočili pristojnih institucij.

V osnutku je tudi navedba, da bo šolsko ministrstvo za potrebe organizacije in izvedbe vzgojno-izobraževalnega procesa v šolah in vrtcih zagotovilo dodatna sredstva za kadre in materialne stroške, kar v šolah podpirajo.

Manj strinjanja naj bi bilo s predvideno ustanovitvijo koordinacijskega telesa, ki bi spremljalo ukrepe in dajalo pobude zanje. Do tega so nekateri skeptični, saj dvomijo, da bi se s tem kaj spremenilo. Nekateri se tudi sprašujejo, zakaj je potreben podpis takšne izjave, saj da v njej ni ničesar, česar ne bi šolniki počeli že doslej.

V šolah in vrtcih si želijo predvsem, da bi vlada prisluhnila njihovim predlogom pri sprejemanju ukrepov in da bi epidemiološke razmere omogočile čimprejšnje in varno odprtje.

Najmlajši v šole prihodnji teden?

Po nedavnih navedbah ministrice Simone Kustec, ki bo prav tako na današnjem srečanju, bi lahko ob primernih epidemioloških razmerah vsaj najmlajši otroci v šole odšli že prihodnji teden. Pred tem bi za zaposlene izvedli tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, kot so to storili v primeru torkovega odprtja osnovnih šol s prilagojenim programom ter zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami.

V zvezi z odločitvami o nadaljnjem sproščanju ukrepov bodo sicer danes razpravljali tudi vlada v ožji zasedbi pristojnih ministrov ter predstavniki svetovalne skupine, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nekaterih bolnišnic.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button