EUAktualnoSlovenijaGospodarstvo

Janša: Pozitivna ocena načrta za okrevanje zelo verjetno ob obisku Evropske komisije v Sloveniji 1. julija

Evropska komisija bo pozitivno oceno slovenskega načrta za okrevanje zelo verjetno sporočila ob obisku v Sloveniji 1. julija, je povedal premier Janez Janša ob prihodu na drugi dan zasedanja voditeljev članic EU v Bruslju.

Vse formalne potrditve komisije so vezane na obisk predsednice Ursule von der Leyen v državah, v primeru Slovenije pa na obisk komisije v okviru začetka slovenskega predsedovanja Svetu EU, je pojasnil premier.

Po pozitivni oceni komisije morajo načrt potrditi članice EU, praviloma v štirih tednih. Potrditev prvih načrtov se pričakuje sredi julija, na prvem zasedanju finančnih ministrov EU pod slovenskim predsedstvom.

Ko gre za odločitve, ki jih mora sprejeti Svet EU, torej članice, so po Janševih besedah nekatere stvari še odprte, a ne v povezavi s Slovenijo, temveč na sploh v povezavi z viri.

Za zdaj ni jasno, kdaj lahko prve članice pričakujejo sredstva za okrevanje. Komisija si je na finančnih trgih doslej z izdajo prve, desetletne obveznice izposodila 20 milijard evrov. V Bruslju so prva sredstva za članice z ustreznimi načrti napovedovali v juliju.

Komisija je doslej pozitivno ocenila načrte dvanajstih članic. Slovenija, ki je načrt oddala konec aprila, je med petimi članicami, ki so prosile za podaljšanje dvomesečnega roka za ocenjevanje. V slovenskem primeru so rok podaljšali za dva tedna.

Janša je v povezavi s tem izpostavil neformalni dogovor, da so prve na vrsti tiste države, ki so bile lani najbolj prizadete oziroma kjer turizem predstavlja velik delež bruto domačega proizvoda (BDP). “Slovenije hvalabogu lani ni bilo med njimi,” je dejal.

Voditelji naj bi Evropsko komisijo in Svet EU danes spodbudili k napredku v povezavi z nacionalnimi načrti za okrevanje, tako da bodo lahko članice v celoti izkoristile evropska sredstva, predvidena v ta namen. Izpostavili naj bi tudi pomen doslednega in pravočasnega izvajanja načrtov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button