AktualnoSlovenija

Janša: Poslanci DeSUS se morajo do sredinega sestanka koalicije odločiti, ali podpirajo vlado ali so klasična opozicija

Premier Janez Janša je danes zanikal, da bi razmišljal, da bi začasno vodenje zdravstvenega resorja poveril drugemu članu vlade. Kot je dejal, te možnosti ni. Novega kandidata za ministra pa bo predlagal, ko bo jasno, ali poslanci DeSUS vlado podpirajo ali ne. Če je ne, bo odprto tudi vodenje kmetijskega resorja. Njihov odgovor pričakuje do srede.

 

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil premier, se je koalicija po tistem, ko je z mesta ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar, posvetovala, kdo bo začasno opravljal funkcijo in je bilo v igri ime ministra za obrambo Mateja Tonina. “A smo se skupaj odločili, da je najbolj smiselno, da začasno to funkcijo prevzamem sam in predlagam novega ministra takoj, ko se razreši situacija, ki je nastala po odločitvi sveta DeSUS o izstopu iz koalicije,” je dejal.

“Glede na to, da na razmerje sil in podporo vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu” in glede na to, da stališče vseh članov poslanske skupine DeSUS glede tega še ni jasno, je to po besedah Janše glavni razlog, da v DZ še ni predlagal novega ministra za zdravje. Po besedah Janše se morajo do srede naslednjega tedna, ko je sestanek koalicije, poslanci odločiti, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija “brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo”.

“Kajti želimo rešiti to z enim korakom. Če poslanska skupina DeSUS večinsko ne podpira več vlade, potem je v zraku tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki po koalicijski pogodbi pripada tej stranki,” je navedel in dodal, da je torej od odločitve poslancev DeSUS odvisno, ali bo v DZ poslal predlog enega ministrskega kandidata ali dveh.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button