HeadlineAktualnoSlovenija

Janša: Erjavčeva odpoved udeležbe na koalicijskem sestanku onemogočila obravnavo PKP7

Tonin: Nihče ne načrtuje popolnega zaprtja gospodarstva med prazniki

Predsednik vlade Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da je Erjavčeva odpoved udeležbe na današnjem koalicijskem sestanku onemogočila obravnavo sedmega protikoronskega svežnja, kjer je več odprtih zadev. Dodal je ključnik “neodgovorno”.

Predsedniki koalicijskih strank naj bi namreč po napovedih na rednem sestanku usklajevali sedmi protikoronski zakon, zatem pa bo zvečer zasedala še vlada.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je pojasnil, da je bil danes prvič vabljen na koalicijsko srečanje, a se je opravičil. Po njegovem mnenju udeležba ni smiselna, glede na to, da bodo organi stranke v četrtek odločali glede usode DeSUS-a v koaliciji.

Bodo ukrepi po 23. decembru zaostreni?

Nocoj naj bi bila znana odločitev vlade, ali bomo v času praznikov deležni zaostritev ukrepov. Kot je znano, se za popolno zaprtje države zavzema minister za zdravje. Tonin pa je sporočil, da v NSi-ju ne bi podprli popolnega zaprtja gospodarstva.

Vlada bo še nocoj odločala o podaljšanju veljavnosti odloka o razglasitvi epidemije za 30 dni, ministri pa bodo pretresali tudi prihodnje ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Odgovor na vprašanje, ali Slovenijo po 23. decembru čaka vnovično zaostrovanje ukrepov, bo tako najverjetneje znan pozno zvečer. Predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je sicer že pred sejo vlade na Twitterju sporočil, da je bila delna sprostitev ukrepov nujna, saj so stiske ljudi velike. “Nihče ne načrtuje totalnega ′lock-downa′ gospodarstva med prazniki, pa tudi NSi ga ne bi nikoli podprla,” je dodal.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v torek napovedal, da bodo do danes pripravili predloge ukrepov za praznični čas. Med prazniki zelo verjetno ne bodo odprte trgovine, razen živilskih. Gantar sicer zagovarja popolno zaprtje države za ta čas, ko bi bilo to s stališča gospodarstva tudi “najmanj škodljivo”. Po mnenju ministra je v prazničnem času veliko podjetij na kolektivnem dopustu, za tiste, ki niso, pa bi želel, da čim bolj izkoristijo možnost za delo od doma, kjer se to da. Tako bi po njegovem mnenju poskušali pridobiti “nekaj rezerve za morebiten močan tretji val v januarju”.

Ob zaostrovanju ukrepov pa je treba biti po ministrovem prepričanju toliko realen in pustiti nekatere možnosti druženja v tem obdobju, “seveda ob vseh previdnostnih ukrepih”. Navodila v povezavi s tem bodo še pripravili, je napovedal. Ob tem pa je orisal primerno vedenje kot tako, da se s prijatelji dogovorimo za srečanje, pred njim in po njem pa kak dan preživimo v samoosamitvi.

Tretji mesec razglašene epidemije

Veljavnost odloka o razglasitvi epidemije se bo iztekla v četrtek. S pričakovanim podaljšanjem razglasitve bo Slovenija vstopila v tretji mesec epidemije covida-19. Spomladi je bila sicer epidemija razglašena 80 dni. Skupno število do zdaj potrjenih okuženih z novim koronavirusom pa bi lahko že danes preseglo 100.000.

Maske na prostem niso več obvezne

Z današnjim dnem pa nošnja mask na prostem ni več obvezna. Še naprej pa veljata prepoved zbiranja in omejitev gibanja v nočnem času.

Glede na ugotovitve stroke, da zunaj – če seveda upoštevamo dovoljšno razdaljo – ni velike nevarnosti za okužbo – se je vlada odločila, da maska zunaj ni več obvezna, če je med posamezniki najmanj dva metra razdalje. Je pa možnost za širjenje okužb v notranjih prostorih veliko večja.

“Zato ta odlok predvideva tudi v nadaljevanju obvezno uporabo mask v zaprtih prostorih, seveda z izvzeto družino in družinskim okoljem,” je Gantar povedal za Radio Slovenija.

V šole spet januarja?

Šole ostajajo zaprte. Edini razlog za to je, tako minister Gantar, da bi bili učenci v šolah le teden dni, pri tem pa bi bili izpostavljeni dodatnim okužbam. Dodal je, da bo med prvimi ukrepi, ki bodo sledili po novem letu, prav vnovično odprtje šol, še poroča Radio Slovenija.

Kaj prinaša novi protikoronski zakon

Z novim protikoronskim zakonom naj bi se med drugim pomagalo socialno šibkim, zdravstvu, gasilcem in prevoznikom ter se zagotovilo vse potrebno za množično cepljenje proti covidu-19. Pri kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, so predvidene spremembe v smeri hitrejšega prejema pomoči in večje dostopnosti.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pa so na vlado naslovili predloge dopolnitev oziroma sprememb osnutka sedmega protikoronskega zakona. Med ključnimi predlogi so drugačna lestvica pri povračilu nekritih fiksnih stroškov, kritje najemnin za poslovne prostore v zasebni lasti in povračilo stroškov plač v celoti, so pojasnili.

“Številni obrtniki in podjetniki so zaradi omejitev oziroma prepovedi poslovanja v času epidemije znašli v hudih finančnih stiskah. Ogrožena so številna podjetja v malem gospodarstvu, s tem pa tudi številna delovna mesta. Od sedmega protikoronskega paketa zato pričakujemo takšne rešitve, ki bodo zajezile odpuščanje in zapiranje podjetij ter pripomogla k čim hitrejšemu okrevanju malega gospodarstva,” je v sporočilu za javnost poudaril predsednik OZS-ja Branko Meh.

Študentska organizacija rožlja s “stavko”

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je sprejela sklep o začetku dejavnosti, s katerimi opozarja na ignoranco vlade do mladih pri sprejemanju ukrepov za lajšanje posledic epidemije covida-19. Protestne dejavnosti so začeli danes z obveščanjem po spletu. Prihodnji teden bodo pripravili terenske akcije, tudi pred DZ-jem, ne izključujejo stavke z bojkotom predavanj.

“Glede na to, da dobronamerno sporočanje in pozivanje odgovornih k sprejemu potrebnih ukrepov ni prineslo rezultatov, smo že danes začeli izvajanje protestnih aktivnosti s ciljem, da vlada začne reševati državo in njene državljane, ne pa lastnih frustracij,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 po mnenju ŠOS-a ignorirajo celotno družbeno skupino mladih, ki jo politiki tako radi pokroviteljsko naslavljajo, ne le pred volitvami. Prepričani so, da so sprejeti ukrepi za mlade med drugim v korist lastnikom zasebnih visokošolskih zavodov in zasebnim zdravstvenim ustanovam, kjer študenti delajo skoraj brezplačno, ter delodajalcem, ki študente brez nadomestila zaradi okužbe izrabljajo v korist lastnega zaslužka.

Spomnili so, da je ŠOS v času covida-19 vladi in državnemu zboru v sprejem predlagal 39 ukrepov za izboljšanje položaja študentov, a je le redko prejel odziv, ki je bil praviloma negativen. Med drugim po njihovih navedbah ni bilo uveljavljeno nadomestilo za izpad dohodkov iz študentskega dela, dodatek za dijake in študente, ki delajo s covidnimi bolniki, stroški plačevanja najemnin za stanovanja, ki jih mladi ne smejo uporabiti.

Via
STA
Source
RTV MMC

Povezani Članki

Back to top button