AktualnoSlovenija

Janša danes o dobavah cepiv in cepljenju proti covidu-19

Poudarki zgodbe
  • NIJZ naslednjo dobavo Pfizerjevega cepiva pričakuje v ponedeljek, 25. januarja, informacije o količini pa na NIJZ še nimajo.

Predsednik vlade Janez Janša bo danes na novinarski konferenci predstavil predvidene dobave cepiv proti covidu-19 in spregovoril o cepljenju, potem ko je ta teden prišla manjša pošiljka od predvidene cepiva podjetij Pfizer in BioNTech. Ta je sicer po navedbah NIJZ namenjena drugemu odmerku cepljenja za tiste, ki so med prvimi prejeli prvi odmerek.

Cepljenje proti covidu-19 smo v Sloveniji začeli 27. decembra, torej pred tremi tedni. Najprej so cepili stanovalce domov za starejše, sledili so najbolj izpostavljeni zaposleni v zdravstvu in domovih, nato pa drugi zdravstveni delavci in starejši prebivalci, ki ne živijo v domovih za starejše.

Slovenija je sicer v preteklih tednih prejemala okoli 16.500 odmerkov cepiva na teden, ta teden pa polovico predvidene pošiljke. S to pošiljko bodo, kot so v ponedeljek na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnili za STA, cepili tiste, ki so prvi prejeli cepivo. Izvajalci cepljenja bodo tako prejeli enako število stekleničk kot od 27. do 31. decembra. V nekaterih zdravstvenih ustanovah so že v ponedeljek začeli cepiti z drugim odmerkom.

NIJZ naslednjo dobavo Pfizerjevega cepiva pričakuje v ponedeljek, 25. januarja, informacije o količini pa na NIJZ še nimajo. Pri Pfizerju in BioNTechu pa so zagotovili, da se bodo prihodnji teden vrnili na prvotne količine dobav za EU.

V prejšnjem tednu je Slovenija prejela tudi prvo pošiljko Moderninega cepiva. Šlo je za 1200 odmerkov cepiva, pri čemer so 600 odmerkov že porabili, preostalih 600 pa bo namenjenih drugemu odmerku. Naslednjo pošiljko 2000 odmerkov tega cepiva predvidoma pričakujejo v ponedeljek, 25. januarja. Po podatkih registra cepljenja se je do zdaj v Sloveniji cepilo več kot 42.000 ljudi oz. dva odstotka prebivalstva.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button