Janša danes na Dunaj na pogovore glede razdelitve cepiv v EU

Premier Janez Janša se bo danes na Dunaju udeležil pogovorov o razdelitvi cepiv proti covidu-19 med članicami EU. Delovnega sestanka pri avstrijskem kanclerju Sebastianu Kurzu se bosta v živo udeležila še premierja Češke in Bolgarije, preko videopovezave pa še premierja Latvije in Hrvaške, so sporočili iz Janševega kabineta.

Kot napovedujejo, bodo premierji omenjenih držav nadaljevali pogovore o enakopravni dostopnosti do cepiv proti covidu-19, na kar so opozorili tudi v soboto v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von del Leyen in predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V tem pismu so se med drugim zavzeli tudi za čimprejšnji sklic pogovorov voditeljev članic EU na to temo.

V pismu je peterica premierjev opozorila, da dobava cepiv članicam EU s strani farmacevtskih podjetij ni v skladu z dogovorjenim ključem delitve na osnovi števila prebivalcev in da določene članice unije preprosto ne bodo mogle izpolniti za drugo četrtletje zastavljenih ciljev glede cepljenja proti covidu-19. Opozorili so, da bodo med državami do poletja nastale velike neenakosti, kar pa “ni le v nasprotju z našim dogovorom, ampak tudi z duhom evropske solidarnosti”.

Evropska komisija v odzivu na kritike ne priznava napak pri nabavi cepiv proti novemu koronavirusu, le težave s proizvodnimi zmogljivostmi, ki pa se jih trudijo odpraviti. Poleg tega v Bruslju izpostavljajo, da so se o razdelitvi odmerkov pogajale članice in da se članice same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi.

Source
STA
Back to top button