Jamarska zveza: Novela zakona o vodah povečuje tveganja za onesnaženje

Novela zakona o vodah ne posega le v vodna in priobalna zemljišča, temveč tudi na območje ponornih voda in presihajočih jezer, ki neposredno vplivajo na kakovost podzemnih kraških voda. S tem povečuje tveganja za onesnaženost voda, so sporočili iz Jamarske zveze Slovenije. V tej luči so pozvali k udeležbi na referendumu oz. zavrnitvi novele.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal vodja službe za varstvo jam pri zvezi Jure Tičar, so kraški vodonosniki izjemno občutljivi na onesnaženje, to pa “prvenstveno vpliva na poslabšanje stanja raznovrstnega in ranljivega podzemnega življenjskega okolja, obenem pa s poslabšanjem kakovosti podzemne pitne vode vpliva tudi na zdravje prebivalstva”.

Ob tem je spomnil, da Slovenija prav iz kraških vodonosnikov pridobi okoli 43 odstotkov vse pitne vode, največ v alpskih in dinarskih pokrajinah.

Pomen ohranjanja naravnega okolja na kraških območjih ter na območjih ponornih voda in presihajočih jezer je prepoznan tudi mednarodno, je spomnil. V tej luči je izpostavil Agendo 2030 za trajnostni razvoj v okviru ZN ter pogodbi o EU in o delovanju EU, pa evropske uredbe, direktive in sklepe.

Tičar je poudaril še, da se zavedajo, da sedanja zakonska ureditev na področju voda ne odgovarja na vse potrebe sodobne družbe po varovanju in upravljanju naravnih vodotokov, da pa novela zakona o vodah stanja ne izboljšuje, temveč omogoča večjo ranljivost voda na onesnaženje. Skladno s tem je pozval k večji vključenosti stroke v pripravo zakonodaje.

Source
STA
Back to top button