Slovenija

Jaklitscheva na obisku pri Slovencih na Češkem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je danes na Praškem gradu udeležila slavnostne prireditve ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije. Na slovesnosti v organizaciji slovenskega veleposlaništva v Pragi je med drugim poudarila, da oba naroda povezuje tudi bogata kulturna in zgodovinska dediščina.

Ministrica je v svojem pozdravnem nagovoru povedala še, da je Češka prijateljska država, pomembna trgovska in gospodarska partnerica, so sporočili iz urada.

Posebej je izpostavila pomen Slovencev na Češkem, ki so pomemben most med matično državo in državo, kjer živijo, v času slovenskega osamosvajanja pa so imeli pomembno vlogo pri priznanju mlade države s strani čeških oblasti. Tudi zato si je po oceni Jaklitscheve treba prizadevati za ustrezno skrb za rojake, za ohranjanje slovenskega jezika in slovenske identitete. Prepričana je, da pri tem pomembno vlogo igrata možnost študija slovenščine ter razgibano društveno življenje.

Prireditve danes so se med drugim udeležili še državna sekretarka v kabinetu predsednika češke vlade Milena Hrdinkova in Slovenci, ki živijo na Češkem.

Po dogodku se je ministrica skupaj z veleposlanico Tanjo Strniša odpravila še do Plečnikovega spomenika, kjer je položila venec.

Ministrica se bo v petek srečala s Slovenci, ki živijo na Češkem, in predstavniki različnih društev, med njimi predsednikom Slovenskega društva Jožeta Plečnika Iztokom Toplakom in predsednico Češko slovenskega društva Aleno Šamonilovo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button